To jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Zwykle jadana na słodko, choć równie ciekawym pomysłem jest przygotowanie jej w wersji wytrawnej, którą możemy zaserwować na jesienny obiad lub kolację. Prezentujemy kilka pomysłów na pyszne, aromatyczne i pożywne tarty, które zadowolą podniebienia największych smakoszy.
Tarta z boczkiem i porem
Boczek nieprzypadkowo uchodzi za doskonałe źródło umami – na początku XXI wieku oficjalnie uznanego przez świat naukowy za jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, określany często jako „wyśmienity”. Warto wykorzystać to, przyrządzając pyszną tartę.
Na początku przygotowujemy jej bazę, czyli kruche ciasto. Do przesianej mąki krupczatki (20 dag) dodajemy rozdrobnione, dobrze schłodzone masło (10 dag) i siekamy nożem, aż oba składniki się połączą. Następnie formujemy kopczyk, a pośrodku niego wgłębienie, do którego wbijamy żółtko. Dolewamy śmietanę (dwie łyżki), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę, w razie konieczności dodając trochę lodowatej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce, minimum pół godziny. Następnie rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy, po czym przenosimy na okrągłą formę do tarty. Wypełniamy dno i boki, odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Po 10 minutach wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Wędzony boczek (25 dag) kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gdy się zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki dwa pory (tylko białe części), masło i oliwę (po łyżce) oraz solidną porcję posiekanego tymianku i rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, aż por zmięknie. Studzimy.
Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu
Śmietanę (dwie łyżki) łączymy z jajkiem, dwoma żółtkami oraz startym serem żółtym (15 dag). Masę wylewamy na boczek z porami, dosypujemy szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy, po czym wszystko wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Tarta z karczochami
Karczochy najsmaczniejsze są późną jesienią. Kupując je warto zwrócić uwagę na wygląd – warzywo powinno mieć ładny, zielony kolor. Najlepsze są okazy o zwartych, ciężkich i pękatych główkach, z dużymi, ciasno przylegającymi płatkami. Przed przyrządzeniem pozbywamy się łodygi i liści, aż do momentu odsłonienia zielono-żółtego kwiatostanu, który gotujemy w lekko posolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny, przez około pół godziny.
Ugotowane karczochy warto wykorzystać do przygotowania pysznej tarty. Doprawiamy je solą i pieprzem, a następnie miksujemy. Dodajemy kremowy serek śmietankowy. Formę na tartę wykładamy gotowym ciastem francuskim, wypełniamy karczochowym farszem, przykrywamy drugim płatem ciasta, smarujemy żółtkiem i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 200 st.
Tarta z wątróbką
Pyszna potrawa, która pojawiła się m.in. w menu jednej z restauracji przechodzących rewolucję pod okiem Magdy Gessler. To smaczny pomysł na jesienny obiad czy wykwitną kolację.
Na początku przygotowujemy kruche ciasto (według przepisu na tartę z boczkiem). 50 dag wątróbek drobiowych (wymoczonych wcześniej przez kilka godzin w mleku) podsmażamy na patelni przez kilka minut, a następnie to samo robimy z dwoma posiekanymi szalotkami, dwoma ząbkami czosnku i solidną szczyptą suszonego majeranku. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy pół szklanki koniaku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę kremówkę (1/4 szklanki), blendujemy na gładką masę.
Ciasto wyłożone w formie do tarty podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., następnie wypełniamy musem wątróbkowym i pieczemy 40-50 minut, aż środek się zetnie. Podajemy z sosem jabłkowo-chrzanowym.
(123RF)
Tarta z pieczonymi warzywami
Danie, które zachwyca aromatem, a po skosztowaniu – również smakiem. Przy okazji, dzięki dużej zawartości warzyw, jest skarbnicą cennych składników odżywczych.
Na początku przygotowujemy kruche ciasto, którym później wykładamy kwadratową formę (o boku długości 25 cm). Obciążamy dno (np. grochem), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kwadrans w 200 st. Następnie pozbywamy się folii i obciążenia, zrumieniamy ciasto jeszcze 5-10 minut.
Obraną i pokrojoną w plastry dynię (35 dag) oraz połowę pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli wrzucamy do miski, mieszamy z oliwą i solą, układamy na blasze do pieczenia. Na drugiej umieszczamy pokrojoną w plasterki cukinię (dwie sztuki) oraz drugą połówkę cebuli. Pieczemy, aż warzywa zmiękną – cukinię około 10-12 minut, dynię 5-10 minut dłużej.
Upieczone ciasto posypujemy tartym parmezanem i układamy na nim warstwę cukinii z cebulą, a później znów parmezan i posiekaną, świeżą bazylię. Drugą warstwę powinna stanowić dynia z cebulą, którą też posypujemy parmezanem i bazylią. Na wierzchu układamy upieczoną, obraną ze skórki i pokrojoną w paski paprykę. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120-130 st., na około 10 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Zobacz też:
Kanapki dla dzieci. Kolorowe śniadanie dla najmłodszych
Kwaśna śmietana. Czym jest i do czego ją użyć?
Zapiekanka makaronowa na cztery sposoby. Świetny patent na jesienny obiad
Tarta z wędzonym łososiem i szpinakiem
Wędzony łosoś to bardzo uniwersalny produkt spożywczy, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się także jako składnik pysznej tarty.
Do jej przygotowania warto wykorzystać gotowe, dobrze schłodzone ciasto francuskie. Wykładamy nim formę do tarty, dokładnie dociskając do dna i brzegów. Usuwamy nadmiar ciasta, zaś spód nakłuwamy widelcem. Następnie układamy kawałki wędzonego łososia (15 dag) oraz plasterki mozzarelli (20 dag), by na siebie delikatnie zachodziły. Posypujemy solidną porcją posiekanego szczypiorku oraz przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. Na koniec wszystko zalewamy mieszkanką śmietany 30-procentowej (100 ml) i pięciu jajek, doprawioną solą i pieprzem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 (termoobieg) lub 180 st. (góra-dół) przez około 20-25 min., aż masa jajeczno-śmietanowa odpowiednio się zetnie. Przed podaniem specjał dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS