A A+ A++

Stalowa czy żeliwna, z powłoką ceramiczną czy teflonową – możliwości jest wiele i każdy z nich wymaga określonego sposobu gotowania. By przekonać się, jaki model będzie dla ciebie odpowiedni, zerknij na najczęściej wybierane typy.

Wybierz odpowiednie tworzywo

Patelnie żeliwne to tradycyjne rozwiązanie, które wciąż ma wielu zwolenników. By efektywnie gotować, trzeba jednak mieć na uwadze kilka zasad. Przede wszystkim patelnie żeliwne bardzo wolno się rozgrzewają, ale za to świetnie kumulują ciepło – potrawa pozostanie gorąca jeszcze przez długi czas po zdjęciu z palnika. Patelnia nagrzewa się bardzo równomiernie co sprawia, że doskonale nadaje się do przygotowywania potraw wymagających długiego podgrzewania – sosów, potrawek i smażenia grubych kawałków mięs.

Remont w Prezencie- Spectra Ligtning

Patelnie ze stali nierdzewnej to kompromis między lekkością i wytrzymałością. Nie odkształcą się nawet pod wpływem wysokich temperatur, a sam materiał jest odporny na korozję Aluminium to natomiast jeden z najbardziej rozpowszechnionych, a równocześnie najlżejszy model patelni. Łatwo nimi operować, a także utrzymać w czystości, dodatkowo nadają się do czyszczenia w zmywarce.

Powłoka również ma znaczenie

Patelnie z powłoką teflonową są stosunkowo tanie i skutecznie zapobiegają przypalaniu potraw. Pozwalają na gotowanie przy minimalnej ilości tłuszczu nawet najdelikatniejszych mięs. Z drugiej strony sama powłoka jest bardzo delikatna i łatwo ją zarysować, dlatego zaleca się używanie jedynie drewnianych lub silikonowych łopatek.

Bardziej wytrzymałym rozwiązaniem będzie patelnia z powłoką ceramiczną – doskonale zniesie zarówno wysokie, jak i niskie temperatury i podobnie jak najlepsze patelnie żeliwne równomiernie się nagrzewa i długo zatrzymuje ciepło.

Patelnie granitowe są stosunkowo świeże rozwiązanie, które łączy w sobie praktyczną funkcjonalność z dużą wytrzymałością. Powłoka wzmocniona drobinkami granitu zapewnia dużą odporność na uszkodzenia czy przebarwienia, co czyni z nich doskonały model do regularnego stosowania. Podobnie jak w przypadku patelni teflonowych można na nich smażyć bez dodatku tłuszczu.

Jeżeli szukasz patelni na długie lata, warto postawić na modele z powłoką tytanową. Stanowi ona połączenie powłoki teflonowej z wytrzymałością najlepszych patelni żeliwnych. Możesz smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, używać metalowych łyżek czy szpatułek bez obaw, że powłoka się porysuje i co ważne, patelnie tego typu można nawet myć w zmywarce.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł830 tys. zł trafiło do podlaskich przedsiębiorstw
Następny artykułCCC dostarczy zakupy do domu w mniej niż 60 minut