A A+ A++

W Polsce uwielbiamy jeść kopytka. Podajemy je jako dodatek do dań mięsnych, polewamy je gęstymi sosami lub zajadamy się nimi w ramach przekąski.

Tradycyjne kopytka to potrawa, która często pojawia się na naszych stołach. Podajemy je w przeróżnych kombinacjach smakowych, serwując je na obiad, kolację lub w formie przekąski. Możemy je przyrządzić w ramach dodatku do potraw mięsnych lub podać solo w formie pożywnej przekąski. Niektórzy kopytka jedzą na słodko, inni jedynie w wersji wytrawnej.

Uniwersalność kopytek polega również na tym, że mogą być swojską potrawą, którą przyrządzamy na co dzień w zaciszu domowy, ale odpowiednio podane i skomponowane, mogą stać się daniem, które spokojnie można podawać w czasie uroczystych przyjęć. Dodatkowo ten rodzaj klusek uwielbiany jest zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.

Kopytka – przygotowanie
Chociaż kopytka bez problemu możemy dostać w wielu punktach garmażeryjnych, zdecydowanie lepszym pomysłem będzie ich samodzielne wykonanie. Na szczęście nie jest to ani trudne, ani czasochłonne.

Do przyrządzenia kopytek potrzebujemy ziemniaków, mąki, jajek oraz soli. Początkowo należy ugotować ziemniaki, które następnie miele się lub przepuszcza przez praskę. Do przestudzonych warzyw dodaje się jajka, mąkę oraz sól. Całość szybko wyrabia się rękami aż do uzyskania elastycznej i zwartej masy. Następnie ciasto dzieli się na mniejsze kawałki, z których formuje się podłużne wałki. Te lekko spłaszczamy i kroimy ciasto w charakterystyczne romby.

Gdy nasze kopytka będą gotowe, należy je ugotować w osolonej wodzie. Kluski gotują się około 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

W niektórych książkach kucharskich znajdziemy także przepisy na kopytka zrobione z puree ziemniaczanego lub dyniowego. W pewnych regionach Polski ciasto na kopytka wykonuje się także z twarogu lub sera białego.

Kopytka – podanie
Istnieje wiele tradycji podawania kopytek. Niektórzy uwielbiają podawać je w formie pożywnego dodatku do dania mięsnego. Świetnie sprawdzą się także w połączeniu z gulaszem mięsnym. Wiele osób polewa kopytka sosem grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym. W niektórych regionach Polski spotkamy się także z kopytkami podawanymi na słodko. Wtedy kluski polane są roztopionym masłem i doprawione białym cukrem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDrink z Malibu
Następny artykułKutia