Zapiekanka warzywna to potrawa jednogarnkowa, którą można przygotować na wiele sposobów. Może być lekka i świeża lub sycąca i wysokokaloryczna.
Zapiekanka to potrawa, która często gości na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu, można ją zrobić z łatwo dostępnych i tanich składników. Dodatkowo jest to danie, które nie wymaga od nas specjalistycznej wiedzy z zakresu gastronomii i kulinariów. Co więcej, jest to potrawa jednogarnkowa, dlatego po jej przygotowaniu w naszym zlewie nie pojawi się nagle cały stos naczyń czekających na umycie. Zapiekanka może być sycąca, kaloryczna i dość ciężka lub lekka i dietetyczna. Przygotujemy ją w wyrazistej wersji pikantnej lub ziołowej i delikatnej. Zapiekankę robimy w ramach codziennego obiadu lub podajemy ją w czasie przyjęć i domowych imprez. To waśnie za taką uniwersalność uwielbiamy zapiekanki!
Rodzajów zapiekanek jest wiele, ale zdecydowanie największa popularnością cieszą się zapiekanki warzywne. Są zdrowe i bardzo sycące. Mogą być podawane na obiad lub kolację.
Zapiekanka warzywna – rodzaje
Istnieje wiele połączeń smakowych, które mogą być wykorzystywane przy przygotowywaniu zapiekanki warzywnej. Prawdopodobnie każdy z nas zna smak zapiekanki ziemniaczanej. Wykonuje się ją z ziemniaków oraz dodatków takich jak pieczarki, pomidory, cukinia, cebula, marchewka czy papryka. Czasami całość przykryta jest także warstwą sera żółtego.
W sezonie letnim często przyrządza się zapiekankę z cukinii. Zazwyczaj podawana jest z dodatkiem pomidorów, bazylii, czosnku i oliwy z oliwek. Świetnie komponuje się ze smakiem sera mozzarella oraz parmezanu. Całość doprawia się ziołami. Taka zapiekanka jest bardzo aromatyczna, świeża i zdrowa.
Zapiekanka warzywna z soczewicy to z kolei popularne danie wśród wegetarian. Taka potrawa jest pełnowartościowa, sycąca i bardzo smaczna. Najczęściej do ugotowanej soczewicy dodaje się warzywa takiej jak pomidor, cukinia, papryka czy marchewka. Całość doprawia się wybranymi przyprawami i zapieka w naczyniu żaroodpornym.
Do wykonania zapiekanki warzywnej możemy wykorzystać także brokuły, bakłażana, pietruszkę czy selera. Świetnie sprawdzą się także grzyby leśne i pieczarki. Do naszej potrawy możemy dodać także makaron, ryż lub wybrana kaszę.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS