A A+ A++

Małgorzata Kijowska

wczoraj (10:49)

Pasztet z soczewicy to świetna alternatywa dla klasycznego mięsnego pasztetu. Jest kremowy, wyrazisty w smaku i bardzo zdrowy. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga “Daylicooking”.

1.0

(1 głos)

Pasztet z soczewicy. Smaczna konkurencja dla mięsnego specjału

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/3 średniego selera
  • 1/2 średniego pora
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 150 ml ulubionego oleju lub oliwy (ja użyłam oleju słonecznikowego)
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
  • 2 jajka

Przepis

  • Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą na sicie, a następnie odsącz. Przełóż do garnka o grubszym dnie, wlej 2 szklanki wody (500 ml) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Mieszaj soczewicę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozetrzyj końcówką noża ze szczyptą soli.
  • Pora przekrój wzdłuż, wypłucz dokładnie i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju lub oliwy. Następnie partiami dodawaj warzywa: cebulę, a kiedy się zeszkli dołożyć por. Kiedy por podsmaży się z cebulą, dodaj kolejno marchew, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażaj przez około 5 minut, mieszając, aby mnie przypaliły się. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
  • Wystudzoną soczewicę zmiel w maszynce do mielenia, a potem dodaj do niej podsmażone warzywa.
  • Na suchej patelni (może być ta, na której smażyły się warzywa) podsmaż wszystkie przyprawy. Nabiorą intensywniejszego smaku i zapachu.
  • Do soczewicy i warzyw dodaj gorące przyprawy, dodaj sól (na początek ok. 1 łyżeczkę), resztę oleju, roztarty czosnek i wymieszaj. Na końcu wbij jajka i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
  • Formę do zapiekania lekko natłuść. Masę przełóż do formy, formę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół) na 30 minut.
  • Po 30 minutach formę odkryj i piecz przez kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Pasztet z soczewicy. Smaczna konkurencja dla mięsnego specjału

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

holderName

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • flaczki z boczniaków

    Flaczki z boczniakow

  • Kalafior smażony w mące z ciecierzycy

    Kalafior smażony w mące z ciecierzycy

  • Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią

    Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią

  • Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią

    Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią

  • Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana

    Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana

  • Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska

    Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska

Zobacz więcej: Wigilia

  • Moczka - aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

    Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

  • Zielone uszka do wigilijnego barszczu

    Zielone uszka do wigilijnego barszczu

  • Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

    Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

  • Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

    Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

  • Karp w sosie cebulowym

    Karp w sosie cebulowym

  • Świąteczne grzybki

    Świąteczne grzybki

Zobacz więcej: Pasztet

  • Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście

    Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście. W sam raz na święta

  • Domowy pasztet pieczony

    Domowy pasztet pieczony

  • Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

    Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

  • Pasztet świąteczny

    Pasztet świąteczny

  • Pasztet ze smakowitymi dodatkami

    Pasztet ze smakowitymi dodatkami. Kremowy i wyrazisty

  • Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek

    Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

    Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

    Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

    Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?

  • flaczki z boczniaków

    Flaczki z boczniakow

  • Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona

    Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona

  • Żur wigilijny

    Żur wigilijny

  • Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego

    Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego

  • Soczewicowa pasta kanapkowa

    Soczewicowa pasta kanapkowa

  • Spaghetti cukiniowe z sosem pomidorowo-soczewicowym

    Spaghetti cukiniowe z sosem pomidorowo-soczewicowym

  • Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Pycha!

  • Zupa pomidorowa z soczewicą. Syci na długo

    Zupa pomidorowa z soczewicą. Syci na długo

  • Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur

    Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur

  • Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą

    Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą

  • Soczewica z pomidorami. Gulasz z hiszpańskim akcentem

    Soczewica z pomidorami. Gulasz z hiszpańskim akcentem

  • Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny

    Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny

  • Surówka z marchewki i kolendry

    Surówka z marchewki i kolendry

  • Pieczone frytki z marchewki. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane

    Pieczone frytki z marchewki. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane

  • Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie

    Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie

  • Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser

    Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser

  • Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych

    Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych

Zobacz więcej: Por

  • Pieczone młode pory z tymiankiem i czosnkiem

    Pieczone młode pory z tymiankiem i czosnkiem

  • Sałatka jugosłowiańska

    Sałatka jugosłowiańska

  • Biała kiełbasa w porach. Nie tylko na Wielkanoc

    Biała kiełbasa w porach. Nie tylko na Wielkanoc

  • Zupa porowa z oscypkiem

    Zupa porowa z oscypkiem

  • Pyszna surówka z kapusty pak choi. Najlepsza do obiadu

    Pyszna surówka z kapusty pak choi. Najlepsza do obiadu

  • Cannelloni z pora z ziemniakami

    Cannelloni z pora z ziemniakami

Zobacz więcej: Seler

  • Domowy majonez w wersji light. Nie tylko do sałatki

    Domowy majonez w wersji light. Nie tylko do sałatki

  • Gnocchi i ragù z kaczki. Przepyszny sposób na rodzinny obiad

    Gnocchi i ragù z kaczki. Przepyszny sposób na rodzinny obiad

  • Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera

    Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera

  • Galaretka z drobiu

    Galaretka z drobiu

  • Błyskawiczna sałatka z selerem konserwowym. Hit na każdej domówce

    Błyskawiczna sałatka z selerem konserwowym. Hit na każdej domówce

  • Barszcz wigilijny na zakwasie

    Barszcz wigilijny na zakwasie

Zobacz więcej: Jajka

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

    Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

  • Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

    Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

  • Lukier rumowy – ucierany

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDyżur telefoniczny z ekspertami oddziału ZUS w Olsztynie
Następny artykułSzpital w Kozienicach jednoimienny?