Małgorzata Kijowska
wczoraj (10:49)
Pasztet z soczewicy to świetna alternatywa dla klasycznego mięsnego pasztetu. Jest kremowy, wyrazisty w smaku i bardzo zdrowy. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga “Daylicooking”.
1.0
(1 głos)
Składniki
- 250 g czerwonej soczewicy
- 4 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1/3 średniego selera
- 1/2 średniego pora
- 1 duża cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 150 ml ulubionego oleju lub oliwy (ja użyłam oleju słonecznikowego)
- sól do smaku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
- 2 jajka
Przepis
- Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą na sicie, a następnie odsącz. Przełóż do garnka o grubszym dnie, wlej 2 szklanki wody (500 ml) i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Mieszaj soczewicę co jakiś czas, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i rozetrzyj końcówką noża ze szczyptą soli.
- Pora przekrój wzdłuż, wypłucz dokładnie i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju lub oliwy. Następnie partiami dodawaj warzywa: cebulę, a kiedy się zeszkli dołożyć por. Kiedy por podsmaży się z cebulą, dodaj kolejno marchew, pietruszkę i selera. Warzywa podsmażaj przez około 5 minut, mieszając, aby mnie przypaliły się. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
- Wystudzoną soczewicę zmiel w maszynce do mielenia, a potem dodaj do niej podsmażone warzywa.
- Na suchej patelni (może być ta, na której smażyły się warzywa) podsmaż wszystkie przyprawy. Nabiorą intensywniejszego smaku i zapachu.
- Do soczewicy i warzyw dodaj gorące przyprawy, dodaj sól (na początek ok. 1 łyżeczkę), resztę oleju, roztarty czosnek i wymieszaj. Na końcu wbij jajka i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
- Formę do zapiekania lekko natłuść. Masę przełóż do formy, formę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół) na 30 minut.
- Po 30 minutach formę odkryj i piecz przez kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Pasztet z soczewicy. Smaczna konkurencja dla mięsnego specjału
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Flaczki z boczniakow
-
Kalafior smażony w mące z ciecierzycy
-
Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią
-
Żytnie muszle z nadzieniem z pieczonej dyni i papryki z ricottą i szałwią
-
Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana
-
Marynowany bakłażan. Aromatyczna przekąska
Zobacz więcej: Wigilia
-
Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa
-
Zielone uszka do wigilijnego barszczu
-
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
-
Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym
-
Karp w sosie cebulowym
-
Świąteczne grzybki
Zobacz więcej: Pasztet
-
Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście. W sam raz na święta
-
Domowy pasztet pieczony
-
Wegetariański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
-
Pasztet świąteczny
-
Pasztet ze smakowitymi dodatkami. Kremowy i wyrazisty
-
Pasztet warzywny. Przepis na pyszny dodatek do kanapek
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
-
Flaczki z boczniakow
-
Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona
-
Żur wigilijny
-
Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego
-
Soczewicowa pasta kanapkowa
-
Spaghetti cukiniowe z sosem pomidorowo-soczewicowym
-
Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Pycha!
-
Zupa pomidorowa z soczewicą. Syci na długo
-
Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur
-
Mielone kule w delikatnym curry z soczewicą
-
Soczewica z pomidorami. Gulasz z hiszpańskim akcentem
-
Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny
-
Surówka z marchewki i kolendry
-
Pieczone frytki z marchewki. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
-
Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie
-
Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser
-
Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
Zobacz więcej: Por
-
Pieczone młode pory z tymiankiem i czosnkiem
-
Sałatka jugosłowiańska
-
Biała kiełbasa w porach. Nie tylko na Wielkanoc
-
Zupa porowa z oscypkiem
-
Pyszna surówka z kapusty pak choi. Najlepsza do obiadu
-
Cannelloni z pora z ziemniakami
Zobacz więcej: Seler
-
Domowy majonez w wersji light. Nie tylko do sałatki
-
Gnocchi i ragù z kaczki. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
-
Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera
-
Galaretka z drobiu
-
Błyskawiczna sałatka z selerem konserwowym. Hit na każdej domówce
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
Zobacz więcej: Jajka
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
-
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
-
Lukier rumowy – ucierany
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS