A A+ A++

Małgorzata Kijowska

wczoraj (11:19)

Szukacie przepisu na ciasto, które zachwyci waszych najbliższych? Trafiliście w dobre miejsce. Pychotka to wyjątkowa propozycja od siostry Anastazji. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga “Daylicooking”.

2.4

(8 głosów)

Pychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciacho

Daylicooking

Składniki

Ciasto – składniki:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty)
  • 200 g włoskich orzechów

Krem budyniowy:

  • 200 g masła
  • 1/2 litra mleka
  • 5 żółtek
  • niecała szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Masło, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszaj. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części i odstaw do lodówki na 30-60 minut.
  • Każdą część rozwałkuj i wyłóż do prostokątnej blaszki.
  • Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmaruj powidłami.
  • Na wierzchu rozsmaruj równomiernie ubitą pianę.
  • Na pianie rozsyp posiekane orzechy.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  • W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i surowe żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem pudrem. Wlej do niego zimne mleko z mąką i żółtkami.
  • Gotuj przez chwilę, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając.
  • Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu – do uzyskania gładkiego kremu.
  • Krem wyłóż na pierwszy placek i przykryj drugim. Odstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Pychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciacho

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

holderName

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

    Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

  •  Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

    Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

Zobacz więcej: Wigilia

  • Moczka - aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

    Moczka – aromatyczna świąteczna zupa piernikowa

  • Zielone uszka do wigilijnego barszczu

    Zielone uszka do wigilijnego barszczu

  • Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

    Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

  • Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

    Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

  • Karp w sosie cebulowym

    Karp w sosie cebulowym

  • Świąteczne grzybki

    Świąteczne grzybki

Zobacz więcej: Ciasta

  • Kukułcze gniazdo

  • Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

    Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

  • Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

    Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

  • kruche ciasto z figami

    Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

    Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

    Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

    Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

Zobacz więcej: Jajka

  • Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

    Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

    Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

  • Lukier rumowy - ucierany

    Lukier rumowy – ucierany

Zobacz więcej: Mąka

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

  • Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

    Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

  • Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

    Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

  • Mini pączki z serków homogenizowanych

    Mini pączki z serków homogenizowanych

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRestauracje zamknięte do odwołania ! WESPRZYJMY NASZE GASTRONOMIE
Następny artykuł[Zamówienie Publiczne] „Wykonanie siłowni zewnętrznej składającej się z 5 urządzeń do ćwiczeń przy ul. Wolności w Mrągowie ”