Seler obierz i pokrój na kawałki o grubości około 3–5 milimetrów. Przełóż do garnka i zalej wodą, tak by lekko go przykrywała. Gotuj przez około 10 minut, aż seler lekko zmięknie, ale się nie rozgotuje. Odsącz go z wody. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i praż przez około 2 minuty, dociskając do dna, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie postępuj z nimi tak samo jak z selerem. W dużej misce przygotuj marynatę. Cebulę przekrój na pół, obierz i posiekaj w plastry. Przełóż do miski. Dodaj musztardę, liście laurowe, majeranek, sól, olej i ocet. Chwilę masuj cebulę dłońmi, by zmiękła. Dorzuć porwane kawałki glonów nori oraz posiekane w kostkę ogórki kiszone. Dodaj pieprz do smaku. Do miski z marynatą przełóż seler lub boczniaki i wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli marynaty jest za mało, dolej więcej oleju. Chodzi o to, by marynata pokryła seler. Dodaj posiekany drobno pęczek koperku. Miskę zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na minimum 24 godziny. Od czasu do czasu mieszaj zawartość. Seler smakuje wybornie, jeśli się go długo marynuje. Przed podaniem możesz posypać potrawę świeżym koperkiem i kolorowym pieprzem, bardzo ładnie się wtedy prezentuje.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS