A A+ A++

Czajnik to podstawowy sprzęt kuchenny, jeden z pierwszych, z których korzystasz zaraz po wstaniu z łóżka. Dlatego warto dopilnować, aby model, który masz w kuchni spełniał wszystkie wymagania. Opcji jest mnóstwo, ale nie każda sprawdzi się w twojej kuchni.

Podziel się

Dobrej jakości czajnik z dodatkowymi funkcjami nie kosztuje wiele (Shutterstock.com)

ycipk-6y68if

Elegancki czajnik to nie tylko praktyczny sprzęt, ale również istotny element wystroju. Możesz dopasować go do wnętrza tak, że będzie stanowić jego integralną część lub postawić na kontrast, który przyciągnie wzrok. Czajnik to sprzęt, który kupujesz na lata, dlatego warto dopilnować, by był jak najbardziej dopasowany do indywidualnych potrzeb.

Tradycyjne czajniki gazowe powoli są wypierane przez modele elektryczne. Nic w tym dziwnego, z jednej strony bardzo szybko podgrzewają wodę, z drugiej nie zajmują palnika, który w porze obiadowej lub podczas ważnych uroczystości jest na wagę złota. W dodatku modele elektryczne mają wbudowane dodatkowe zabezpieczenia oraz filtry, które wpływają na jakość przygotowywanych napojów.

ycipk-6y68if

Praktyczne i designerskie tworzywa

Większość najprostszych czajników wykonuje się z tworzywa sztucznego. Ich największą zaletą jest przede wszystkim niska cena, chociaż modele są pozbawione dodatkowych funkcji i praktycznych filtrów. Bardziej zaawansowane, a przy tym o wiele popularniejsze czajniki wykonano ze stali nierdzewnej. Termoizolacyjna budowa pozwala utrzymać wysoką temperaturę wody przez długi czas, a dodatkowe filtry antyosadowe zapobiegają przedostawaniu się do napojów resztek osadu.

ycipk-6y68if

Dla entuzjastów bardziej designerskich rozwiązań przygotowano czajniki ceramiczne. Dostępne są w wielu wersjach kolorystycznych i można z łatwością dopasować je do wystroju kuchni, wyglądają przy tym o wiele bardziej elegancko niż modele z tworzyw sztucznych. Ich powierzchnia nie nagrzewa się podczas gotowania, dzięki czemu są bezpieczniejsze w użytkowaniu. Dodatkowo najczęściej utrzymane są w stylistyce przypominającej klasyczny imbryk. Zwolennicy minimalizmu postawią natomiast na modele szklane, które najczęściej wyposażono również w dodatkowe podświetlenie wnętrza. Są to przeważnie modele łączone ze stalą lub tworzywem sztucznym.

Dobry czajnik zagotuje wodę błyskawicznie Shutterstock.com

Podziel się

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Oczywiście najważniejszym parametrem, który decyduje o przydatności i szybkości pracy danego modelu będzie moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt niska, gotowanie może zająć całe wieki, z drugiej strony urządzenia o wysokiej mocy będą pobierać więcej prądu podczas gotowania. Większość dostępnych na rynku czajników ma moc od 300 do 3000 W.

ycipk-6y68if

Należy również zwrócić uwagę, czy wybrany przez ciebie model jest wyposażony w filtry. Ograniczają one ryzyko powstawania zanieczyszczeń w czajniku, powstrzymują przykre zapachy i zapobiegają powstawaniu kamienia. Część czajników pełni również funkcję dzbanków filtrujących – to praktyczne rozwiązanie, jednak należy przy tym pamiętać o regularnej wymianie filtrów.

Miej również na uwadze względy bezpieczeństwa. Każdy czajnik elektryczny automatycznie wyłącza się, gdy nie ma wody, ale nie każdy model ma na wyposażeniu nienagrzewającą się obudowę, która uniemożliwi poparzenie się.

ycipk-6y68if

Dodatkowe funkcje dla praktycznych

Nowoczesne czajniki mają na wyposażeniu całkiem sporo dodatkowych udogodnień, które znacznie ułatwiają korzystanie. Najwygodniejszym z nich jest regulacja temperatury, dzięki której możliwe będzie podgrzanie wody do konkretnego poziomu. To znacznie ułatwi przygotowywanie zróżnicowanych napojów i naparów. Dodatkowo wbudowany tłumik sprawi, że czajnik będzie pracować o wiele ciszej. To udogodnienie przyda się zarówno młodym rodzicom, jak i osobom, które spędzają w kuchni dużo czasu i nie chcą, by szum elektrycznego czajnika przeszkadzał im w rozmowie.

ycipk-6y68if

Zwróć również uwagę na rodzaj grzałki zastosowanej w czajniku. Klasyczne, spiralne modele są tańsze i nieco cichsze, jednak zakup takiego czajnika wiąże się z częstym i długotrwałym odkamienianiem – osadzające się na grzałce cząsteczki sprawiają, że sprzęt z biegiem czasu traci wydajność. Jeśli chcesz uniknąć problemów z kamieniem, lepiej będzie wybrać ostrzałkę płytową.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDebata Oświatowa. Zapraszamy
Następny artykułInformacja Wójta Gminy Brodnica