Pierogi to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni. Nic dziwnego. Są pyszne i bardzo uniwersalne. Możemy je przygotować zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Najpopularniejsze są pierogi ruskie nadziane ziemniakami i twarogiem. Do farszu dodaje się też podsmażoną cebulkę i sporo pieprzu. Na wigilijnym stole nie może natomiast zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami.
Jaki jeszcze farsz do pierogów możemy zrobić? Możliwości jest mnóstwo. Bardzo smaczne są pierogi z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem i fetą lub suszonymi pomidorami. Latem królują pierogi na słodko – z truskawkami, wiśniami, jagodami. Jednak nawet najlepszy farsz nie będzie dobrze smakował, jeśli ciasto na pierogi będzie twarde i za grube. Jak tego uniknąć? Poznajcie babciny trik.
Podstawowy przepis na ciasto na pierogi zawiera jedynie dwa składniki – mąkę i ciepłą wodę. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje – 2 szklanki wody + 1 szklanka letniej wody. Do ciasta możemy również dodać odrobinę soli. Niektóre panie domu dodają również jajko. Jednak zdania na ten temat są podzielone. Zamiast jajek możemy dodać inny popularny produkt. Ten trik stosowały nasze babcie. O jaki składnik chodzi? O masło. Łyżka roztopionego masła sprawi, że ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie się rwało. Natomiast po ugotowaniu będzie mięciutkie i pachnące.
1. Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. W środku zrób dołek.
2. Dodaj sól i masło. Stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę do środka.
3. Wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką, a kiedy się połączą, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi przez ok. 15 minut.
4. Idealne ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto podziel na części.
5. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Kiedy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałe kawałki nakryj ściereczką, by nie wyschły.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS