A A+ A++

Natalia Kudela

26-10-2020 (11:53)

Góra lodowa to pyszne i efektowne ciacho, które zrobiło prawdzoiwą karierę na polskich stołach. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Delikatny kakaowy biszkopt, krem budyniowy z wanilią i mleczna polewa. Brzmi zachęcająco? Przepis z bloga “Mała Cukierenka”.

3.1

(10 głosów)

Ciasto góra lodowa. Wyjątkowy deser na rodzinne imprezy

Mała Cukierenka

Składniki

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 100 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 30 g kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia biszkoptu:

  • około 180 ml zaparzonej, ostygniętej kawy (można zastąpić wodą z 2-3 łyżkami soku z cytryny, delikatnie posłodzoną)

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12 g
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l)
  • 4 żółtka
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Mleczna polewa:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 125 ml wody
  • 90 g cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku (około 220 g)
  • 2 łyżki kakao bez cukru

Dodatkowo:

  • około 220 g okrągłych biszkoptów
  • około 250 ml zaparzonej, ostygniętej kawy

Przepis

  • Przygotujemy budyń do kremu: do rondelka wlać około 400 ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszany budyń z żółtkami wlać do gotującego się mleka i ugotować dość gęsty budyń, mieszając.
  • Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu mieszając przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Następnie przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Skończymy krem budyniowy: do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę.
  • Następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
  • Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Biszkopt w blaszce nasączyć połową kawy i na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać.
  • Ułożyć drugą część biszkoptu i lekko docisnąć.
  • Biszkopt nasączyć pozostałą kawą i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Okrągłe biszkopty troszkę przyciąć. Bardzo delikatnie maczać je w kawie i pionowo wciskać je w krem, między biszkoptami należy zachować odstępy.
  • Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
  • Mleczna polewa: do rondelka dodać pokrojone masło lub margarynę, wlać wodę, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Z ostudzonej masy można zdjąć kożuch, przelać ją do miski, dodać mleko w proszku i wymieszać mikserem.
  • Z gotowej masy odlać tak około 1/3 i do tej mniejszej ilość przesiać kakao, wymieszać mikserem.
  • Uwaga: Masa będzie bardzo szybko tężała, jak przestanie być płynna można ją wstawić na parę sekund do mikrofalówki lub podgrzać bardzo krótko na gazie.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i najpierw wierzch polać ciemną polewą, tak około 2-3 łyżki. Ciemną polewę odstawić. Następnie jasną polewę wylać pomiędzy biszkopty i również zrobić nią esy-floresy na wierzchu ciasta.
  • Na koniec ciasto udekorować ciemną polewą (można ją podgrzać na parę sekund, aby była płynna).
  • Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
  • Dobrze schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia. Przechowywać w lodówce.

Ciasto góra lodowa. Wyjątkowy deser na rodzinne imprezy

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

d4gs3r0

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

    Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

  •  Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

    Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

Zobacz więcej: Ciasta

  • Kukułcze gniazdo

  • Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

    Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

  • Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

    Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

  • kruche ciasto z figami

    Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

    Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

    Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

    Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

Zobacz więcej: Kawa

  • Deser kawowy z kremem według przepisu z 1929 roku

    Deser kawowy z kremem według przepisu z 1929 roku

  • Dalgona coffee. Ubijana kawa po koreańsku

    Dalgona coffee. Ubijana kawa po koreańsku

  • Jak zrobić mrożoną kawę? Najlepszy przepis na upały

    Jak zrobić mrożoną kawę? Najlepszy przepis na upały

  • Kukułcze gniazdo

  • Kawa po turecku. Pyszna porcja kofeiny

    Kawa po turecku. Pyszna porcja kofeiny

Zobacz więcej: Jajka

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

    Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

  • Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

    Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

  • Lukier rumowy - ucierany

    Lukier rumowy – ucierany

Zobacz więcej: Mąka

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

  • Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

    Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

  • Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

    Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

  • Mini pączki z serków homogenizowanych

    Mini pączki z serków homogenizowanych

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoronawirus w poniedziałek. Kolejny dzień w Małopolsce z ponad tysiącem nowych zakażeń – RAPORT
Następny artykułNakagami nie wytrzymał presji