A A+ A++

Natalia Kudela

26-10-2020 (11:34)

Przed wami “euforia”. Przepyszne warstwowe ciacho czekoladowe z makiem, orzechami i masą krówkową. Przepis z bloga “Mała Cukierenka”.

1.0

(1 głos)

Ciasto z makiem i krówką. Tak pyszne, że trudno się oprzeć

Mała Cukierenka

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek osobno – żółtka i białka
  • 180 g cukru kryształu
  • 80 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml świeżo zaparzonej, ostudzonej kawy

Ciasto makowe – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru kryształu
  • 200 g suchego, zmielonego maku (użyłam kupnego, zmielonego w torebce)
  • 4-5 kropli aromatu migdałowego
  • 4 duże jajka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Do nasączenia:

  • 230-250 ml wody (można część zastąpić alkoholem np. spirytusem lub wódką lub likierem)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Czekoladowy krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 200 g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64 proc.
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g masy krówkowej z puszki

Polewa:

  • 150g gorzkiej czekolady – użyłam czekolady 64 proc.
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. (śmietana do deserów)
  • około 150-200 g masy krówkowej z puszki

Dodatkowo:

  • wiórki czekoladowe do posypania

Przepis

  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra- dół. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką. Wlać kawę i znów wymieszać krótko szpatułką.
  • Następnie przesiać połowę przygotowanej mąki z kakao, wymieszać bardzo krótko szpatułką (proszę za długo nie mieszać) i przesiać pozostałą mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ciasto makowe: do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Dodać zmielony mak, aromat i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Dodać orzechy i wymieszać szpatułką.
  • Ciepły biszkopt można wyjąć z blaszki i tą samą blaszkę 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto makowe przełożyć do blaszki i wyrównać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Czekoladowy krem: do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.
  • Czekoladową masę nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Gdy masa czekoladowa już ostygnie, do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty.
  • W dwóch partiach dodać masę krówkową, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Następnie do maślanego kremu dodać w dwóch partiach czekoladową masę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: z blaszki wyjąć ciasto makowe i odstawić.
  • Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
  • Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać (część wody można zastąpić np. 3 łyżkami spirytusu) i tak około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe).
  • Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu i wyrównać.
  • Z ciasta makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę.
  • Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt.
  • Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.
  • Polewa: do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować.
  • Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę (gorzką oraz mleczną) i zalać ją gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi.
  • Następnie do ciepłej masy czekoladowej dodać masę krówkową jaka została nam w puszce i dokładnie wymieszać.
  • Polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
  • Na koniec ciasto posypałam wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
  • Ciasto radzę podawać w temperaturze pokojowej, czyli tak około 45-60 minut przed podaniem ciasto można wyjąć z lodówki, aby krem był bardziej miękki i kremowy.

Ciasto z makiem i krówką. Tak pyszne, że trudno się oprzeć

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

d1ui0i2

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

    Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

  •  Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

    Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

Zobacz więcej: Ciasta

  • Kukułcze gniazdo

  • Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

    Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

  • Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

    Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

  • kruche ciasto z figami

    Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

    Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

    Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

    Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

  • Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę

    Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę

  • Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe

    Kokosowe batoniki. Jeszcze lepsze niż sklepowe

  • Sernik marmurkowy. Genialny na Święta

    Sernik marmurkowy. Genialny na Święta

  • Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami

    Tarta mocno czekoladowa z ciasteczkami

  • Domowa biała czekolada. Na pewno nie pójdzie w boczki

    Domowa biała czekolada. Na pewno nie pójdzie w boczki

  • Ciacho dla największych łasuchów. Połączenie serka, czekolady i ciasteczek

    Ciacho dla największych łasuchów. Połączenie serka, czekolady i ciasteczek

Zobacz więcej: Orzechy

  • Batony energetyczne z trzech składników. Konkurencja dla sklepowych gotowców

    Batony energetyczne z trzech składników. Konkurencja dla sklepowych gotowców

  • Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem

    Domowy blok czekoladowy. W PRL-u był prawdziwym hitem

  • Sernik orzechowy. Klasyka w nowym wydaniu

    Sernik orzechowy. Klasyka w nowym wydaniu

  • Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów

    Kuku sabzi – placek z zielonych warzyw i orzechów

  • Sernik na orzechowym spodzie

    Sernik na orzechowym spodzie

  • Twarożek na słodko. Wegańska wersja śniadaniowego klasyku

    Twarożek na słodko. Wegańska wersja śniadaniowego klasyku

Zobacz więcej: Jajka

  • Lukier rumowy - ucierany

    Lukier rumowy – ucierany

  • Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać

    Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać

  • Ekspresowa pasta jajeczna. Najlepsza na śniadanie

    Ekspresowa pasta jajeczna. Najlepsza na śniadanie

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

    Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

Zobacz więcej: Mąka

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

  • Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

    Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

  • Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

    Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

  • Mini pączki z serków homogenizowanych

    Mini pączki z serków homogenizowanych

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKuba Przygoński rallycrossowym wicemistrzem Polski
Następny artykułPublikacje w cieniu polityki