Tofucznica to ulubienica wegan. Spełnia rolę dania ciepłego, roślinnego i pełnego białka. Do tego jej przygotowanie jest szybkie i proste. Aby zrobić tofucznicę, potrzebujemy właśnie tofu i czarnej soli, reszta składników zapewne jest w każdej lodówce, czy szafce z przyprawami.
Tofu to nic innego jak serek, tylko przygotowany na bazie soi. Jest to produkt wysokobiałkowy. Taki serek jest chętnie wykorzystywany w kuchni przez wegan. Można go jeść na surowo, dodać do spaghetti, sałatki, a nawet do zupy. Jak się okazuje, tofu to też świetny składnik do dania na śniadanie. Idealnie zastępuje jajka. Poniżej mamy przepis na taką jajecznicę z tofu, czyli tofucznicę. Jej wielbiciele podkreślają, że prócz dorosłych, w takim daniu mogą zakochać się również dzieci. A oto składniki potrzebne do jajecznicy z tofu:
A jak przygotować tofucznicę, czyli danie z tofu? Na patelni należy rozgrzać oliwę. Wrzuć na patelnie pokruszone tofu. Następnie dodać przyprawy oraz płatki drożdżowe.
Co później? Do całości trzeba dodać wody i mieszać, aż odrobinę składniki odparują. I gotowe. Takie danie można podawać z pomidorkami, pieczarkami, kurkami, rukolą, bazylią czy szczypiorkiem.
Weronika Marczuk komentuje sytuację kobiet w Polsce
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS