Nie ma nic lepszego niż świeże, polskie jabłka od razu po zebraniu. Pachnące papierówki, czy dojrzewające jabłka lobo to prawdziwy rarytas, który trafia na nasze stoły w sierpniu i wrześniu.
Po przyniesieniu świeżych jabłek do domu, ich zapach wypełnia całe mieszkanie. Ten słodko-kwaśny aromat najchętniej zatrzymalibyśmy przez całą zimę, niestety wczesne jabłka bardzo szybko się psują. Jeśli nie posiadasz piwnicy czy chłodnej spiżarni, pomyśleć o jabłkowych przetworach. Jabłka schowane i przetworzone w słoikach będą idealnym rozwiązaniem podczas miesięcy, w których brakuje świeżych owoców.
Jabłkowy mus do ciasta i naleśników
To najprostsza forma przetwarzania jabłek – uda się nawet kulinarnym laikom. Wystarczy tylko 2-3 kg obranych i wydrążonych jabłek, cynamon, goździki i odrobina oleju.
Przygotowanie: do dużego, wysokiego garnka wlej 2 łyżki oleju i po chwili dodaj jabłka pokrojone w kostkę (wydrążone bez pestek). Zamieszaj je, posyp cynamonem, dorzuć dwa – trzy goździki (wydłużają świeżość przetworów) i duś pod przykryciem ok 15 min. Kiedy jabłka zmiękną, zmniejsz gaz i zdejmij przykrywkę, aby woda mogła wyparować. Jeżeli jabłka puściły za dużo soku, odlej go z garnka. Jeśli chcesz, aby mus był gęsty, poczekaj aż woda wyparuje w całości. Dobrym pomysłem jest również dodanie szczypty mąki kokosowej bo spełnia funkcję naturalnego zagęstnika.
Kiedy woda odparuje, przełóż jabłka do wyparzonych słoików. Następnie umieść je w garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać do szyjki słoika) i podgrzewaj przez 30 min. Taka naturalna pasteryzacja sprawi, że mus będzie nadawał się do zjedzenia nawet po kilku miesiącach.
(Unsplash.com)
Jabłkowa, wegańska galaretka
Jeżeli w domu zostało ci sporo starych jabłek, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia, zamiast je kompostować zrób z nich pyszną galaretkę. Danie sprawdzi się jako osobny deser, ale również jako dodatek do jabłecznika. Jeżeli chcesz, aby całość nabrała słodszego smaku możesz również wykorzystać dojrzałe banany. Oprócz jabłek (i bananów) będziesz potrzebować naturalnego zagęstnika w postaci agaru.
Przygotowanie: do małego rondelka wrzuć kilka dojrzałych jabłek pokrojonych w drobną kostkę i dodaj dojrzałego banana. Do kubka wsyp 4 małe łyżeczki proszku agar i zalej letnią lub chłodną wodą. Wymieszaj, aż utworzy się jednolita konsystencja. Kiedy jabłka zaczną bulgotać, zdejmij je z ognia i dodaj agaru. Całość intensywnie wymieszaj, żeby nie utworzyły się grudki. Postaw na ogień i gotuj przez 2-3 minuty. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.
Kiedy będzie chłodne, przełóż masę w pucharki lub do miseczek i włóż do lodówki na godzinę, aby stężało. Galaretka może stać bezpiecznie w lodówce przez tydzień. Możesz również wykorzystać ją jako wierzch kruchej tarty. Pamiętaj jednak, żeby masę położyć na cieście kilka minut po wystygnięciu. Agar sprawia, że masa szybko tężeje.
(Unsplash.com)
Plasterki suszonych jabłek
Suszenie jabłek to sprytny sposób na wykorzystanie owocowej nadwyżki. Plusem metody jest to, że jest prosta i skuteczna, a suszone plasterki są smaczne przez całą zimę. Są przy tym pełne błonnika i witamin, a zjadanie zaledwie kilku plasterków w ciągu dnia pomoże uzupełnić witaminowe niedobory i podwyższyć poziom cukru w deszczowy dzień.
Aby wysuszyć jabłka możesz do tego wykorzystać piekarnik z termoobiegiem, lub kaloryfer. Nastaw piekarnik na 50-70 stopni i poczekaj aż się nagrzeje. W międzyczasie obierz jabłka, wydrąż środek z pestkami i pokrój na cienkie, centymetrowe krążki. Jabłka rozłóż na szerokiej, płaskiej blasze na papierze do pieczenia ( inaczej przykleją się do blachy). Jabłka wstaw do pieca na trzy godziny (lub dłużej w zależności od stopnia chrupkości, jaki chcesz uzyskać). Podobny efekt uzyskasz w przypadku suszenia jabłek na grzejniku, z tymże wymaga nieco więcej czasu. Możesz również zawiesić krążki na sznurku nad kaloryferem lub w pobliżu pieca. Wtedy suszenie zajmie kilka dni.
Kompot jabłkowy z rabarbarem
Kompot z jabłek brzmi… nudno? Od czego są dodatki! Jabłko i rabarbar świetnie się uzupełniają. A w połączeniu z kilkoma listkami mięty, trawy cytrynowej czy melisy otrzymasz dodatkowo orzeźwiający efekt.
Będziesz potrzebować: 2 jabłek, 7-8 łodyg rabarbaru, 2 gałązek mięty lub melisy, laskę wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego, (opcjonalnie) kilka rodzynek. Zagotuj w garnku 2 l wody. Kiedy zacznie wrzeć dodaj pokrojone w kostkę owoce, rabarbar i rodzynki. Gotuj przez 5 minut, a następnie dodaj zioła. Po kilku minutach (jeśli owoce będą miękkie) zdejmij kompot z ognia i przelej do wyparzonych słoików. Zakręć szczelnie i postaw do góry nogami, aż środek zakrętki stanie się wypukły. Trzymaj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS