Nietolerancja laktozy to coraz powszechniejsze schorzenie. Szacuje się, że może dotyczyć nawet 25 procent społeczeństwa. Jednak wiele osób borykających się z tym problemem nie chce rezygnować z nabiału. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej mlek, jogurtów, serów i serków oraz twarogów, które w swoim składzie nie zawierają mlecznego cukru. Czy bez zawartości laktozy zachowują swoje właściwości prozdrowotne i smak?
Nie taki nabiał straszny
Nabiał zajmuje istotne miejsce w rekomendowanej przez specjalistów piramidzie zdrowego żywienia. Często po produkty mleczne sięgają osoby, które chcą zachować zdrową i szczupłą sylwetkę. Są bardzo sycące, a do ich niewątpliwych zalet należy obecność żywych kultur bakterii, czyli probiotyków. Te z kolei wspomagają proces trawienia laktozy, dzięki czemu często mogą być elementem diety osób z jej lekką nietolerancją. Probiotyki znajdziemy w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak maślanki, kefiry czy jogurty, które zawierają także wiele innych składników mineralnych, np. magnez, potas, żelazo, a także witaminy z grupy B, D czy K.
Nowy trend czy realna potrzeba?
Często w mediach, w kontekście mleka i jego przetworów, dietetycy i specjaliści od żywienia poruszają temat nietolerancji laktozy. To dolegliwość dotycząca układu pokarmowego i jest związana z zaburzonym trawieniem laktozy, czyli cukru mlecznego.
Podstawową formą leczenia tego problemu jest odpowiednia dieta, która polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu spożycia produktów zawierających laktozę. Jednak obecnie wcale nie musimy rezygnować z nabiału, bowiem na rynku pojawiają się rozwiązania, które pozwalają zastąpić klasyczne produkty mleczne. Artykuły tego typu to odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie wśród społeczeństwa zmagającego się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Coraz szersza gałąź produktów bezlaktozowych to dowód na to, że producenci dostrzegają realne potrzeby konsumentów i wychodzą im naprzeciw.
“Bez laktozy” nie znaczy gorsze
Produkty bezlaktozowe, dzięki najnowocześniejszym metodom produkcji, osiągają najwyższą jakość i doskonały smak, nie tracąc przy tym właściwości odżywczych. Często nie są to już tylko podstawowe produkty nabiałowe, takie jak mleko czy ser. Z roku na rok znacząco poszerza się dostępność tego asortymentu. Osoby z nietolerancją mogą sięgać po serki wiejskie, twarogi, a nawet wybierać spośród ciekawych i niepowtarzalnych kompozycji smakowych, na przykład jogurtów pitnych. Marka Łaciate ma w swojej ofercie oryginalne połączenia, takie jak ananas-kokos, jeżyna-malina oraz truskawka-czarna porzeczka.
Jak na sklepowej półce rozpoznać produkt bezlaktozowy? Kategoria ta ma na rynku nieoficjalnie przypisany pewien kolorystyczny kod. Charakterystyczny dla opakowań jest odcień fioletu, który znacznie ułatwia konsumentom rozróżnienie ich od klasycznego nabiału.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS