W całej Polsce działa ponad 76 tysięcy lokali gastronomicznych, które generują ok. 37 mld zł PKB. Wiele lokali to rodzinne firmy nie mające większych zasobów finansowych. Od soboty restauracje mogą jedynie sprzedawać jedzenie na wynos lub z dowozem. Na przykład w sobotnie popołudnie pod chrzanowskim McDonald’s ustawił się sznur samochodów chcących skorzystać z zakupu w ramach drive thru.
Podczas piątkowej konferencji premier Mateusz Morawiecki zapowiedział dla branż dotkniętych restrykcjami zwolnienia z ZUS, świadczenia postojowe, długoterminowe fundusze na restrukturyzację firm i inne formy wsparcia prowadzenia działalności gospodarczej.
Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej apelują o kupowanie dań na wynos, by jakoś mogli przetrwać okres ograniczeń, którego długość nie jest znana.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS