W Zakładzie Karnym w Pińczowie pracuje dwóch etatowych Szefów Kuchni. Na czym polega ich praca i jak wygląda?
W dniu 20 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień szefa kuchni i Wszystkich kucharzy. Święto to zainicjował w 2004 roku Billy Gallagher, ówczesny szef Stowarzyszenia WACS (szefów kuchni). W Zakładzie Karnym w Pińczowie, jak i w każdej jednostce penitencjarnej w Polsce , w pionie służby kwatermistrzowskiej występuje stanowisko Szefa Kuchni. To właśnie dzięki pracy tych funkcjonariuszy 760 osadzonych z naszej jednostki otrzymuje odpowiednio zbilansowane i podane na czas posiłki. Do codziennych zadań Szefa Kuchni należy nadzorowanie osadzonych zatrudnionych w kuchni więziennej, czuwanie nad prawidłowym przechowywaniem produktów oraz zwracanie szczególnej uwagi na nienaganną czystość i warunki higieniczne we wszystkich pomieszczeniach. Ponadto każdorazowo kwatermistrz udziela instruktarzu zarówno wydającym posiłki, jak i funkcjonariuszom nadzorującym ich wydawanie do cel mieszkalnych. Szef kuchni w izolacji penitencjarnej to funkcjonariusz posiadający wiedzę nie tylko na temat żywienia i diet. W codziennej służbie musi on także zwracać szczególną uwagę na osadzonych, którzy podczas przygotowywania posiłków mają styczność z maszynami i urządzeniami gastronomicznymi znajdującymi się na wyposażeniu kuchni zakładowej.
Korzystając z okazji ich święta chcemy życzyć wytrwałości w wypełnianiu codziennych służbowych obowiązków oraz satysfakcji z dotychczasowej pracy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS