Monika Lemko
16-10-2020 (15:13)
Monika, autorka bloga “Moniki smakołyki”, poleca przepis na pieczone ziemniaczki i roladki z indykiem i cukinią. To doskonała propozycja na rodzinny obiad, zarówno na co dzień, jak i od święta.
Oceń jako pierwszy:
Moniki Smakołyki
Składniki
- 1,5 kg średniej wielkości młodych ziemniaków
- olej rzepakowy z rozmarynem, oregano i bazylią
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 6 szt. sznycli z fileta z piersi indyka
- 1 średnia cukinia
- pasta warzywna z grillowaną cukinią i curry
- pasta warzywna z zielonym groszkiem i koperkiem
Ponadto:
- pomidorki koktajlowe
- cebulka dymka
- lubczyk
Przepis
- Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i nacinamy na cienkie plasterki po długości i szerokości (nie przecinając do końca – ziemniaka kładziemy na łyżkę i nożem nacinamy, cięcia zatrzymają się na brzegach łyżki). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy ziemniaki, które delikatnie polewamy olejem rzepakowym, oprószamy, solą i pieprzem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 st. C na około 50 minut (aż się zarumienią i będą miękkie).
- W tym czasie przygotowujemy roladki. Cukinię kroimy w długie paski za pomocą nożyka do warzyw. Osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Mięso rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (najlepiej mięso włożyć między folię spożywczą), oprószamy solą, doprawiamy pieprzem.
- Nakładamy 1 dużą łyżkę ulubionej pasty, którą rozprowadzamy równomiernie na całym płacie.
- Następnie po długości układamy plasterki cukinii.
- Zaczynając od węższej strony, zwijamy mięso na roladę. Folię aluminiową smarujemy olejem rzepakowym, przekładamy na nią roladę i zawijamy ją jak cukierek, mocniej skręcając końcówki.
- Czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami mięsa, używając obydwu past, podanych w składnikach.
- Rolady wkładamy do piernika (gdzie pieką się ziemniaki) na ok. 20 min.
- Ziemniaki podajemy z roladkami i świezymi warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi.
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS