Kotlety mielone wyśmienicie smakują z wieloma dodatkami, dlatego też co dom, to inny sposób przygotowania znakomitych mielonych. Jeśli dotychczas kotlety mielone nie wychodziły idealne, skorzystaj z poniższych pomysłów, które ułatwią przygotowanie klasycznego dania. Puszyste i pulchne kotlety mielone wyjdą za każdym razem.
Oczywiście przepisów na kotlety mielone jest bez liku, ale warto dołączyć do każdego z nich sprawdzone triki, które ułatwią całe zadanie. Jeśli wypróbujesz tych patentów, za każdym razem twoje kotlety mielone zachwycą domowników.
1. Zimna woda – do wyrabianego mięsa dodaj w przybliżeniu 50 ml zimnej wody (na pół kilograma mięsa) i wyrabiaj mięso tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i rąk. Im dłużej wyrabiane mięso, tym kotlety wyjdą puszystsze.
2. Chłodzenie – nim zaczniesz smażyć kotlety, włóż mięso do lodówki na minimum 30 minut.
3. Bułka – do mięsa lepiej dodawać namoczoną w mleku czerstwą kajzerkę (lekko ją odciśnij). Pamiętaj, że jej zawartość nie może przekraczać 25% wagi mięsa.
4. Zioła i cebula – do kotletów mielonych doskonale pasuje tymianek, majeranek, świeża natka pietruszki, świeży koperek i posiekany czosnek. Jeśli chodzi o cebulę, dodawaj podsmażoną na maśle i lekko ostudzoną.
5. Tłuszcz – zdecydowanie lepszym wyborem będzie smalec, gęsi tłuszcz, masło klarowane albo olej. Smaż zawsze na gorącym tłuszczu.
Włóż do miski mięso, podsmażoną wcześniej cebulę, jajka, przyprawy i odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszaj, a podczas wyrabiania dolewaj zimną wodę. Po schłodzeniu w lodówce uformuj kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu do złocistego koloru.
Smacznego na… Odc. 7: Naleśniki kakaowe
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS