kuchenne nowości
09-10-2020 (16:50)
Artykuł sponsorowany
Wędzone, duszone, smażone, pieczone, w puszce, a nawet surowe – ryby szturmem zdobywają świat, i nieraz stanowią ulubione danie w naszym menu. Świetnie smakują zarówno solo, jak i z przeróżnymi dodatkami. Dodane do sałatek, doskonale uzupełniają smak warzyw, czyniąc z prostego posiłku wspaniałą ucztę kulinarną. Dlaczego warto jeść ryby? I jakie rybne przekąski wybierać, aby zaskoczyły nawet najbardziej wybrednego smakosza?
Podziel się
Ryba na szybko? Poznaj kilka smakowitych pomysłów! (materiały partnera)
Rola ryb w codziennym jadłospisie
Ryby mają wiele walorów – nie tylko smakowych. Ze względu na ich skład, warto spożywać ryby nawet kilka razy w tygodniu. Są one nieocenionym źródłem bogatych w aminokwasy białek, cennych mikro i makroelementów (wapń, fosfor, jod), a przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Przetwory i dania rybne możemy przygotowywać zarówno ze słodkowodnych, jak i morskich ryb. Ich smak ceniony jest przez wielu, a unikalny skład sprawia, że ryby należą do grupy żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która ze względu na składniki odżywcze, wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na ludzki organizm.
Szybkie rybne posiłki? Jak najbardziej!
Prócz licznych walorów odżywczych, ogromną zaletą ryb jest fakt, że w wielu przypadkach, ich przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Niekiedy wystarczy zaledwie kilka minut, by można się było delektować delikatnym, pysznym i pełnowartościowym posiłkiem bogatym w pożywne kawałki ulubionej rybki w roli głównej.
Ryby średniej wielkości (np. pstrąg, makrela), świetnie nadają się do pieczenia w całości, czyli wraz ze skórką, która zapobiega wysychaniu ryb w trakcie obróbki cieplnej. Obłożone ulubionymi ziołami i warzywami, z dodatkiem masła, przypraw oraz odrobiny świeżego soku z cytryny smakują po prostu wybornie. Wiele osób uwielbia także gorące i delikatne filety rybne otoczone złocistą chrupiącą panierką.
Z wybranych ryb bardzo szybko można przygotować wyjątkowe pasty. Po połączeniu makreli lub wędzonych sardynek z puszki z jajkami na twardo, cebulą, ogórkiem konserwowym, majonezem, odrobiną musztardy oraz solą i pieprzem, w mgnieniu oka otrzymamy znakomite smarowidło, które idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. W sam raz na kanapkę lub tosty!
Pyszne ryby na szybko? To możliwe!
Odpowiednio przygotowane ryby wspaniale smakują także na zimno. Tradycyjny śledzik z cebulką w marynacie octowej, ryba po grecku czy wyborne matiasy po kaszubsku to jedynie wierzchołek nieograniczonych wprost możliwości kulinarnych, jakie niesie ze sobą ta grupa produktów. Używając ryby w puszce, np. tuńczyka, możesz w kilka chwil przygotować warstwową sałatkę, która nie tylko doskonale smakuje, ale również prezentuje się wyjątkowo efektownie. W przezroczystym naczyniu należy ułożyć cienkie warstwy z drobno pokrojonego białka jajek ugotowanych na twardo, posiekanej cebuli, ogórków kiszonych, tuńczyka, majonezu, tartego żółtego sera i kukurydzy z puszki. Całość dekorujemy kolejną warstwą majonezu posypanego startymi żółtkami i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ci, którzy lubią łączyć warzywa i ryby na pewno docenią gotowe sałatki, które mogą stanowić zarówno pełny posiłek jak i pożywną przekąskę (np. Salatino), zwłaszcza podczas krótkiej przerwy w pracy lub tuż po intensywnym treningu. Wystarczy jedynie sięgnąć po puszkę, otworzyć i…. gotowe. Pysznie doprawione kawałki ulubionej ryby w towarzystwie różnorodnych warzyw, kuskusu, komosy czy kaszy jaglanej stanowią danie, które nie tylko zaskakuje smakiem, ale również jest źródłem potrzebnych dla organizmu wartości odżywczych.
Ryby skrywają w sobie ogromny potencjał kulinarny! Wystarczy kilka chwil, aby cieszyć się wartościowym i smakowitym posiłkiem przygotowanym z ich udziałem. Co więcej – na rynku znajdziemy wiele gotowych sałatek rybnych, które mogą stanowić pełnowartościowy posiłek i stać się ciekawym uzupełnieniem codziennego jadłospisu!
Artykuł sponsorowany
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS