A A+ A++

kuchenne nowości

Agata Dutkowska

wczoraj (11:15)

Ziemniak to najpopularniejsze w Polsce warzywo. Przepisów na kulinarne wykorzystanie ziemniaków jest mnóstwo. Można je gotować, smażyć, piec, przygotowujemy z nich placki, kotlety i kluski. Czasem nawet używa ich się do słodkich wypieków.

Podziel się

Odmiany ziemniaków. Jakie ziemniaki na kluski?

(123RF)

d1re33v

Trujące ziemniaki

Jeśli gotujemy dania kartoflane, najpierw zwróćmy uwagę na jakość ziemniaków. Bulwy nie mogą być uszkodzone lub nadgniłe. Takie ziemniaki bardzo szybko się popsują i okaże się, że z jednego kupionego kilograma, wykorzystamy mniej niż pół. Miąższ powinien mieć jednolitą barwę, a skórka jasny kolor. Im ciemniejsza skórka, tym więcej sztucznych nawozów użyte było do ich uprawy.

Ziemniaki nie mogą być także zielonkawe. Oznacza to, że warzywa są niedojrzałe albo były zbyt długo wystawione na działanie światła i mają podwyższoną zawartość solaniny, substancji, która jest szkodliwa i nie rozkłada się w procesie cieplnej obróbki.

d1re33v

To podstawowe zasady, które powinniśmy wziąć pod uwagę przy kupowaniu ziemniaków.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Odmiany ziemniaków

Ważny jest także drugi krok – dobranie odpowiedniej odmiany do konkretnego dania. Inne gatunki najlepiej nadają się na frytki, a inne na zupę. Na szczęście wiedza ta nie jest zbyt skomplikowana.

d1re33v

Ziemniaki dzielą się na trzy podstawowe typy, oznaczane A, B i C. Są jednak dwa typy pośrednie: AB i CB. Typ A to ziemniaki sałatkowe, typ B ogólnoużytkowe, typ C to ziemniaki mączyste.

Zacznijmy od ziemniaków typu A czyli sałatkowych. Są one zwarte, nie rozpadają się po ugotowaniu, a pokrojone w plasterki czy w kostkę zachowują nadany im kształt. Z tego powodu idealnie sprawdzają się w sałatkach, są świetne do smażenia, czy jako składnik zapiekanek i zup. Odmian ziemniaków sałatkowych jest wiele, ale najbardziej popularne są: Agata, Annabelle, Almera, Belinda, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon i Viviana.

123RF

(123RF)

Kolejnym typem ziemniaków są ogólnoużytkowe (B). To najbardziej popularny typ ziemniaków, po które sięgamy najczęściej. Gotujemy je, smażymy, używamy do robienia kopytek, pyz, knedli i innych klusek. Takie ziemniaki są także wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Wytwarza się z nich m.in. mąkę ziemniaczaną czy rożne rodzaje alkoholi. Najpopularniejszymi odmianami ziemniaków typu B są: Arielle, Asterix, Agria, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Bila, Bohun, Carrera, Colette, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Ramos, Sante, Satina, Stasia, Syrena i Victoria.

d1re33v

Jeśli mamy ochotę na naprawdę pyszne, puszyste kluski, chrupiące frytki lub wspaniałe ziemniaki pieczone, skorzystajmy z odmian kartofli typu C. Są one bardzo mączyste, zawierają mnóstwo skrobi, a po ugotowaniu czy upieczeniu są suche i sypkie. Ametyst, Agnes, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Donald, Etiuda, Gracja, Gustaw, Honorata, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen czy Mazur to najbardziej znane odmiany.

Jak przechowywać ziemniaki?

Kiedy już kupimy dobre ziemniaki, pamiętajmy o właściwym ich przechowywaniu. Koniecznie wyjmijmy je z folii. Najlepsze będą przewiewne skrzynki czy koszyki. Warzywa powinny znajdować się w suchym, chłodnym miejscu. Jeśli kupiliśmy większą porcję kartofli, sprawdźmy od czasu do czasu, czy któraś z bulw się nie zepsuła albo nie zaczęła kiełkować. Zepsute ziemniaki wyrzućmy, te kiełkujące możemy włożyć do doniczki i założyć własną uprawę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1re33v

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZaczynali na 10 metrach kwadratowych, a dzisiaj…
Następny artykułProf. Guarnaccia honorowym obywatelem Lublina