oprac. Katarzyna Gileta
08-10-2020 (10:25)
Kluski leniwe to klasyka kuchni polskiej. Danie, choć nieco zapomniane, wciąż znajdziemy w jadłospisach barów mlecznych i szkolnych stołówek. Warto jednak przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Kluski są smaczne i proste w przygotowaniu.
Oceń jako pierwszy:
123RF
Składniki
- 500 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- ok. 250 g mąki
- cukier i cynamon do posypania
Przepis
- Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka i dysypujemy mąkę, aż otrzymamy jednolitą masę. Mąki nie może być za dużo, ponieważ kluski wyjdą twarde i gumowate. Ważne, aby w cieście nie było grudek.
- Z ciasta formujemy podłużne wałeczki.
- Stolnicę posypujemy mąką pszenną i umieszczamy na niej wałki z ciasta, lekko je spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki.
- Kluski leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż do wypłynięcia.
- Podajemy z cukrem i cynamonem lub podsmazoną na maśle bułką tartą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kluski leniwe z serem
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety brokułowe z mozzarellą. Miękkie i soczyste
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
-
Łazanki z makiem
-
Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Kruche ciasteczka z masą krówkową. Trudno się im oprzeć
-
Domowe lody z brzoskwiniami. Wystarczą cztery składniki
-
Racuchy z jabłkami. Jak je zrobić?
-
Drożdżowe naleśniki w prostym przepisie
-
Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy
-
Szyszki z ryżu preparowanego. Kultowy deser z minionej epoki
Zobacz więcej: Obiad
-
Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
-
Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem
-
Cukinia faszerowana pełnoziarnistym kuskusem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i mozzarellą
-
Danie Główne: pierogi z morelami
-
Pierogi z bobem i czereśniami. Przełam klasykę!
-
Chrupiąca pita z kurczakiem, bazylią tajską, majonezem, wasabi i pomidorem. Przepis Tomasza Jakubiaka
Zobacz więcej: Kluski
-
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Szare kluski z kiszoną kapustą i boczkiem
-
Najlepszy zapiekany makaron z serem. Obiad palce lizać!
-
Klasyczne kluski śląski z masełkiem i cebulką
-
Jak przyrządzić szparagi? Pomysł na makaron ze szparagami i łososiem
-
Zaskakujący dodatek do obiadu. Kasza zapiekana z serem według receptury z 1929 roku
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
Zobacz więcej: Twaróg
-
Placki twarogowe niski indeks glikemiczny
-
Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana
-
Biały ser w ostrej posypce. Genialna przekąska
-
Tęczowy sernik bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
-
Kruche rogaliki maślane
-
Świąteczny sernik gotowany. Ciasto, które rozpływa się w ustach
Zobacz więcej: Cynamon
-
Masala chai, czyli herbata po indyjsku
-
Palmiery cynamonowe. Ekspresowe słodkości
-
Pierś gęsi duszona w cydrze. Smakuje nie tylko od święta
-
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Szybki deser z sezonowymi owocami
-
Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień
-
Domowej roboty gorzka czekolada. Kuchnia z tysiąca i jednej nocy
Zobacz więcej: Jajka
-
Ekspresowa pasta jajeczna. Najlepsza na śniadanie
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Domowe lody waniliowe. To prostsze niż może się wydawać
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS