Jarmuż to warzywo kapustne bogate źródło witaminy C i K, wapnia oraz potasu. Zawiera też przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia, ma również działanie przeciwnowotworowe. W jarmużu znajduje się więcej witaminy C niż w pomarańczy. Warzywo warto włączyć do diety także ze względu na niską kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Moja propozycja to łatwa sałatka z jarmużem, która zachwyci pomimo swojej prostoty.
Sałatka z jarmużem
Składniki:
– ok. 7-8 listków jarmużu
– 2-3 pomidory
– 2-3 marchewki
Wykonanie:
Pomidory oraz jarmuż pokroić w kostkę i umieścić w misce. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do miski. Wszystko polać sosem oraz wymieszać.
Składniki na sos:
– 2 łyżki musztardy
– łyżka miodu
– łyżka octu
– łyżeczka oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania gładkiej masy.
(Or)
View the discussion thread.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS