A A+ A++

oprac. Katarzyna Gileta

29-09-2020 (13:07)

Chrupiąca bułka, soczysty kotlet i ulubione dodatki. To przepis na burgera idealnego. Jak przygotować go w domu? To proste. Sekretem jest dodanie do mięsa wody. Dzięki temu burger stanie się wyjątkowo soczysty.

Oceń jako pierwszy:

Domowy burger na bogato. Jak go zrobić?

123RF

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 4 bułki do burgerów (można zatąpić kajzerkami)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • świeżo mielony pieprz
  • 3-5 łyżek zimnej wody

Dodatki:

  • sałata
  • ogórek konserwowy
  • czerwona cebula
  • bekon
  • majonez, keczup

Przepis

  • Mięso zmielić sitku średniej grubości. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić.
  • Uformować 4 kotlety. Rozgrzać patelnię (najlepsza będzie patelnia żeliwna) i lekko natłuścić ją olejem. Kotlety smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, lekko dociskając łopatką.
  • Bułki przekroić i opiec w piekarniku lub na patelni.
  • Dolną część posmarować musztardą, położyć sałatę, plastry ogórka i cebuli. Ułożyć kotlet, posmarować go keczupem, dodać boczek i nakryć drugą połówką bułki.
  • Podawać solo lub z domowymi frytkami i surówką coleslaw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy burger na bogato. Jak go zrobić?

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Pasta jajeczna. Hit na śniadanie

    Pasta jajeczna. Hit na śniadanie

  • Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

    Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

  • Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

    Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

  • Kotlety brokułowe z mozzarellą. Miękkie i soczyste

    Kotlety brokułowe z mozzarellą. Miękkie i soczyste

d24g2so

  • fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Krem z batatów. Aksamitna i aromatyczna zupa

  • Burger wołowy z pikantną salsą i serem. Solidna porcja pysznego jedzenia

    Burger wołowy z pikantną salsą i serem. Solidna porcja pysznego jedzenia

  • Dyniowo-gruszkowe crumble. Smak późnego lata

    Dyniowo-gruszkowe crumble. Smak późnego lata

  • Matcha blondies. Ekspresowe ciacho do kawy

    Matcha blondies. Ekspresowe ciacho do kawy

  • Domowe frytki z batatów z dodatkami

    Pieczone frytki z batatów z dodatkami

  • Przepis na serowy kalafior w amerykańskim stylu

    Serowy kalafior jak amerykański Mac ‘N’ Cheese

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

    Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • kartofle zapiekane z jajkami

    Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

    Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

    Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

  • Makaronowe muszle z pieczarkami

    Makaronowe muszle z pieczarkami

  • Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią

    Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią

  • Faworki według przepisu z 1895 roku

    Faworki według przepisu z 1895 roku

  • Onion rings. Przekąska idealna

    Onion rings. Przekąska idealna

  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem

Zobacz więcej: Boczek

  • Pasztet z królika z kasztanami

    Pasztet z królika z jadalnymi kasztanami

  • fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Roladki wołowe z rusztu. Mięso wyjdzie soczyste i miękkie

  • Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem

    Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem

  • Berner Roesti - placek ziemniaczany

    Berner Roesti – placek ziemniaczany

  • Jajecznica po góralsku

    Jajecznica po góralsku

  • fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki

Zobacz więcej: Ogórki

  • fot. Grzegorz Kozakiewicz

    Chłodnik ogórkowy według Ewy Wachowicz. Idealny na upał

  • Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu

    Surówka z rzodkiewki i ogórka. Podaj do obiadu

  • suszone kiszone ogórki

    Sól ogórkowa. Oryginalny dodatek do dań

  • Sos czosnkowy - przepis z Włoch

    Sos czosnkowy – przepis z Włoch

  • Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych

    Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych

  • Ogórki małosolne z dużym przytupem

    Ogórki małosolne z dużym przytupem

Zobacz więcej: Sałata

  • Wiosenna sałatka z owczym serem

    Wiosenna sałatka z owczym serem

  • Wiosenna sałatka z jajkiem

    Wiosenna sałatka z jajkiem i wędzoną rybą

  • Szybka sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem. W sam raz na imprezę

    Szybka sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem. W sam raz na imprezę

  • Świąteczna sałatka

    Świąteczna sałatka

  • Surówka z warzyw i ananasa

    Surówka z warzyw i ananasa

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Kiełbasa bałkańska

    Kiełbasa bałkańska

  • Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!

    Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!

  • Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu

    Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu

  • Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni

    Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni

  • Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą. Przełam klasykę

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDysharmonia
Następny artykułZłoty w kryzysie. Złe informacje dla frankowiczów