A A+ A++

Zanim przystąpimy do przygotowywania jajecznicy, musimy dokładnie oczyścić kurki. Nie ma nic gorszego niż piasek skrzypiący w zębach. Wbrew pozorom czyszczenie kurek jest to niezwykle proste.

Wystarczy, że włożymy grzyby do dużej miski, posypiemy je solą (wystarczy jedna łyżka) i zalejemy wrzątkiem. Po kilku sekundach grzyby będą pływać po powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno naczynia. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, gdy woda, w której płuczemy kurki będzie czysta.

Po oczyszczeniu grzybów wiele osób wrzuca je od razu na patelnię. To duży błąd, który może zepsuć smak jajecznicy. Po odcedzeniu grzybów, powinniśmy je przełożyć do sitka i przelać wrzątkiem. Dzięki takiej obróbce grzyby nie będą gorzkie.

1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni.
2. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 minut, na mniejszym ogniu, aż zmiękną.
3. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wedle uznania), dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki.
4. Smażyć, aż całość się zetnie.
5. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNastawienie risk-off nadal króluje
Następny artykułNowy procesor AMD Ryzen już w sklepach – Polacy czekali na niego od ubiegłego roku