A A+ A++

Najtańsze warzywa można kupić w hipermarketach, z kolei najdrożej jest w supermarketach – wynika z z ogólnopolskiej analizy cen detalicznych. Ceny warzyw różnie się nie tylko w zależności od sklepów, gdzie je kupujemy, ale również od województwa. Najtaniej jest w woj. mazowieckim, lubelskim i dolnośląskim, a najdrożej – w pomorskim, opolskim i podkarpackim.

Z analizy wykonanej przez Hiper-Com Poland oraz UCE RESEARCH wynika, że najtańsze warzywa można kupić w hipermarketach. Na kolejnych miejscach są supermarkety, sieci cash&carry i małe sklepy. Zdecydowanie najdrożej jest natomiast w dyskontach. Różnica między nimi i hipermarketami wynosi nawet 19 proc.

– Hipermarkety walczą o przetrwanie po pandemii, bo duża część ich sklepów była zamknięta ze względu na lokalizację w centrach handlowych. Przekłada się to na agresywną strategię promocyjną, obejmującą m.in. warzywa. Natomiast dyskonty świetnie sobie poradziły w czasie lockdownu, np. uruchamiając dostawy z zewnętrznymi partnerami. Mogły zatem pozwolić sobie na niższy nacisk na promocje cenowe – wyjaśnia Julita Pryzmont z Hiper-Com Poland.

Największe różnice w cenach buraków

Największe różnice w cenach widać po takich artykułach, jak buraki – 77 proc., ziemniaki – 63 proc., seler – 60 proc., a także pomidory – 52 proc. Wynika to z faktu, że warzywa te dłużej zachowują świeżość, więc sklepy wielkopowierzchniowe mogą się w nie zaopatrywać w większych ilościach, co obniża cenę tych produktów. 

ZOBACZ: Limity na papier toaletowy i środki dezynfekujące. Panika zakupowa na Wyspach

Najmniejsze różnice w cenach widoczne są w przypadku papryki – 6 proc., ogórków – 14 proc. oraz cukinii – 17 proc. – Ceny tych warzyw kształtuje głównie stały popyt na nie. Znaczenie mają też wymagania dot. magazynowania, transportu i ekspozycji – tłumaczy dr Maria Andrzej Faliński ze Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego.

Najtaniej na Mazowszu

Ceny warzyw zależą nie tylko od rodzaju sklepu, w którym je kupujemy, ale również od województwa. Różnica wynosi średnio 6 proc.  

Najtaniej jest w województwach mazowieckim, lubelskim i dolnośląskim. Z kolei najwięcej za warzywa zapłacimy w województwach pomorskim, opolskim oraz podkarpackim.

ZOBACZ: Koronawirus. Finanse i zwyczaje Polaków w czasie epidemii

– Różnice w cenach mogą wynikać z faktu, że główne uprawy znajdują się w mazowieckim, lubelskim oraz dolnośląskim. Woj. podkarpackie czy pomorskie nie są w czołówce, jeśli chodzi o produkcję warzyw. Koszty logistyczne zdecydowanie mogą wpływać na różnice w cenach na terenie całego kraju – wyjaśnia dr Krzysztof Łuczak z Grupy BLIX.

Twoja przeglądarka nie wspiera odtwarzacza wideo…

dk/ MondayNews, polsatnews.pl

Czytaj więcej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzewrotne nie chciało spalarni. Firma zawiesza plany
Następny artykułŁadunek z niebezpieczną substancją w przedszkolu? Trwa akcja służb