A A+ A++

Cóż ma takiego w sobie ten grzyb, że każdy grzybiarz, ale i smakosz wyczekuje jesiennego grzybobrania, rydzowego grzybobrania. Czym sobie zasłużył, że tak często jego wątek przewija się w literaturze, filmie i piosence ? Na te pytania odpowiada w swoim tekście leśnik Andrzej Trzeciak.

Zachwyca się nim nasz wieszcz w III Księdze „Pana Tadeusza”

Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy

I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,

Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,

Czy zimą.

Zachwycał się rydzami , polski poeta, fraszkopisarz i satyryk żyjący w latach 1094-1970 

 



Zostawiam wszystkie rydze,

Kiedy prawdziwka widzę.

Opinia i rzeczywistość

Setka czerwi zagraża zniewieściałym rydzom.

Mówią o jego zdrowiu

Ci co go nie widzą.

Któż z nas nie zna piosenki

… O Rudy Rudy Rudy Rudy Rydz,

Mam na Rydza smaczek,

Rudy Rudy Rudy Rudy Rydz!

Lepszy niż maślaczek!…

Mówiąc rydz, myślimy o mleczaju rydzu (Lactarius deliciosus) potocznie nazywanym: rydz smaczny, ryżok, ryżyk, rydzek, rydz pański, rydzyk, rycek, rydz prawdziwy. Zwyczajowo przyjęło się traktować go jako „symbol zdrowia” 

Grzyb ten zawiera witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Warto nadmienić, że względu na zawartość witaminy D, grzyby te są ważnym uzupełnieniem diety w okresie jesienno-zimowym.

Zawiera ponadto sole mineralne: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan oraz fluor. Jak każdy grzyb, rydz to w 90 % woda a pozostałe 10 % stanowią białka, węglowodany i tłuszcze. Rydze to także bogate źródło błonnika zawartego w chitynie z której zbudowane są komórki grzybów.

Ze względu na niewielką, zawartość białka zbudowanego z aminokwasów egzogennych (takich,  których nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować ), rydze są dobrym źródłem tych związków dla wegetarian. 

Mimo sporej zawartości składników odżywczych, grzyby dostarczają nam niewielu kalorii bo w 100 gramowej porcji to niespełna 40 kcal.

   Wracając natomiast do „osławionej” zdrowotności rydza, czy opinia ta nie jest potraktowana po części tym że są to grzyby jesienne a nawet późnojesienne (o czym za chwilę) rosnących w okresie chłodnych już nocy i okresie o minimalnej aktywności zasiedlających grzyby owadów ?.

Rydz a prawidłowo mleczaj rydz to przedstawiciel rodziny gołąbkowa tych gdzie prócz niego mamy jeszcze wiele innych gatunków a kilka z nich tak łudząco podobnych do rydza że nie odróżnianych nawet przez wytrawnych grzybiarzy. Tak więc mamy: mleczaja (rydza) jodłowego – pod jodłami którego owocniki spotykamy od VI do XI, wełniankę – pod brzozami, zmiennego i czerwieniejącego – pod sosnami, modrzewiowego – pod modrzewiami i świerkowego – pod świerkami. Wymienione gatunki są do siebie łudząco podobne, wszystkie z pomarańczowoczerwonym mleczkiem.

   Życząc Państwu udanego jesiennego, rydzowego  grzybobrania, przestrzegam jednocześnie przed nie zabieraniem grzybów co do których nie mamy 100 % pewności bo tak na przykład wymieniony mleczaj wełnianka jest grzybem trującym. Jako miłośnik przyrody czystego lasu o pozostawienie po sobie porządku, uwaga ta dotyczy jednak „pseudo grzybiarzy” nie doceniających darów natury, którymi nas obdarza a takich tutaj nie ma.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKrasnopol: wojewoda otworzył nową drogę i stadion (zdjęcia)
Następny artykułInstytut Onkologii wstrzymał przyjęcia na chirurgię i urologię