A A+ A++

Światowy Dzień Wścieklizny i Światowy Dzień Jabłka – za sprawą tych dwóch świąt, które obchodzimy, dzisiejszy dzień upłynie pod znakiem zdrowia. Bezpośrednio lub pośrednio, bo o ile choroba, jaką jest wścieklizna, bez wątpienia dotyczy zdrowia, to jabłko ma na to zdrowie po prostu bardzo pozytywny wpływ.

Światowy Dzień Wścieklizny

Święto po raz pierwszy zorganizowano 8 września 2007 roku w Atlancie. W ciągu ostatnich 13 lat Światowy Dzień Wścieklizny zyskał rangę międzynarodową, co sprzyja zwiększaniu świadomości na temat tej choroby, jej wpływu na zwierzęta i ludzi oraz profilaktyki.
Czym właściwie jest wścieklizna? To bardzo niebezpieczna, wirusowa choroba zakaźna. Jej nazwa wywodzi się od jednego z objawów, jakim jest agresja. Inne to np.: gorączka, zmęczenie, a nawet halucynacje w początkowym stadium, które trwa około dwóch miesięcy. Później obserwuje się m.in. skurcze mięśni, ślinotok, światłowstręt, wodowstręt, arytmię serca, majaczenie i hiperwentylację. Śmierć następuje zwykle już po upływie tygodnia od wystąpienia tych objawów.
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że rocznie z powodu wścieklizny umiera ok. 60 tys. osób, dlatego tak ważne jest zapobieganie. To zaś polega przede wszystkim na szczepieniach, które w przypadku psów są obowiązkowe. Szczepionki rozrzuca się również w lasach i na polach, aby zaszczepić dzikie zwierzęta, a osoby mające z nimi kontakt poprzez np. wykonywanie sekcji padłych osobników są szczepione profilaktycznie.

Światowy Dzień Jabłka

O tym, że jabłka mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka, wiadomo było już ponad 8 tys. lat temu. Zajadali się nimi m.in. starożytni Rzymianie i Grecy, ale także nasi przodkowie, o czym świadczą ślady jabłoni z ok. 1600 r. p.n.e. odkryte w pobliżu Biskupina.
Co sprawia, że jabłka są tak wyjątkowe? Ich spożywanie reguluje pracę jelit, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia zaparć, niestrawności czy wrzodów, a nawet chroni przed zachorowaniem na raka jelita grubego. Jabłka zawierają również takie witaminy i minerały jak: kwas foliowy, wapń, żelazo, magnes, cynk, witamina A, C, E, K i B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, fosfor, sód i potas. Zawartość tych składników jest jednak zależna od odmiany, stopnia dojrzałości, a nawet od rozmiaru jabłka.
Jak widać, warto regularnie jeść jabłka, a dzisiaj szczególnie. W końcu to ich święto. Należy jednak pamiętać, że to w skórce tych owoców znajduje się najwięcej cennych składników, dlatego przed spożyciem jabłko wystarczy umyć, zamiast obierać.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLiteracki Budżet Obywatelski 2020
Następny artykułCykl spotkań w bibliotece w ramach 51. Rybnickich Dni Literatury