W sobotę (26 września) kolejna szansa by spróbować, jak smakuje masło jabłkowe. Zapraszamy na Stary Rynek do udziału w wydarzeniu „Rynek Smakuje”. Tam, na miejskim stoisku promocyjnym, będzie można odebrać słoiczek z przysmakiem i zabrać do domu.
Impreza na Starym Rynku rozpoczyna się o godzinie 10.00 i potrwa do 14.00. W tym czasie siedmiu polskich kucharzy i jeden z Niemiec będzie przygotowywało dania z produktów regionalnych dla mieszkańców, którzy zdecydują się odwiedzić centrum miasta w sobotnie przedpołudnie.
Przewidziana jest również degustacja dań. – To będzie wyjątkowe smaczna sobota w Gorzowie – zapowiada prezes GRH Agata Dusińska i zachęca, by mimo nie najlepszej prognozy pogody, odwiedzić Stary Rynek i popatrzeć na mistrzów w akcji.
Masło jabłkowe to owocowy mus, przygotowany na bazie renty landsberskiej, jabłka wyhodowanego w przedwojennym Gorzowie, w 1848 roku. To odmiana soczystego, lekko kwaśnego jabłka, które doskonale nadaje się do przetworów.
Masło jabłkowe to produkt powstały w wyniku konkursu dla mieszkańców Gorzowa na najsmaczniejszą potrawę jabłkową, którą da się zamknąć w słoiku. W ten sposób powstał „Gorzowski Słoiczek Jabłkowy” z masłem w środku. Autorem przepisu jest mieszkanka Gorzowa, a na potrzeby pasteryzacji i produkcji masowej recepturę udoskonalił Krzysztof Marciniak, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, jednej z najlepszych szkół kucharskich w Polsce.
Masło jest produktem promocyjnym. Mieszkańcy mogą go spróbować lub zabrać do domu podczas miejskich eventów i wydarzeń. Trwają prace nad wprowadzeniem produktu na rynek.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Jan Wojtanowski
Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS