Warzywa na patelnię są łatwym, szybkim, a do tego zdrowym pomysłem na obiad. Na rynku dostępne są gotowe mrożone mieszanki, które wystarczy wrzucić na patelnię i w ciągu kilku minut danie jest gotowe. Możesz też taką mieszankę zrobić samodzielnie z wybranych warzyw. Jak ją przygotować? Czym przyprawić warzywa na patelnię i z czym podawać? Oto nasze propozycje!
Czy warzywa na patelnię są zdrowe?
Warzywa, jak powszechnie wiadomo, są skarbnicą witamin i związków mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Największą wartość mają świeże i nieprzetworzone. W lecie mamy ich pod dostatkiem, jednak to właśnie zimą, kiedy już nie są tak łatwo dostępne, najbardziej ich potrzebujemy. Posiłkujemy się w tym okresie warzywami importowanymi, które niestety, aby mogły do nas dotrzeć, konserwowane są środkami chemicznymi.
Aby tego uniknąć, warto sięgnąć po mrożonki. Możemy je dostać w większości sklepów, a jeśli zostały prawidłowo zamrożone, to warzywa z pewnością zachowały wszystkie wartości odżywcze. Warto zwrócić jednak uwagę na skład mrożonek – zdarza się, że oprócz samych warzyw, w składzie znajdziemy polepszacze smaku i sztuczne barwniki. Lepiej zrezygnować z tego typu produktów, w końcu chodzi o to, aby było i smacznie i zdrowo.
Jak samodzielnie zrobić warzywa na patelnię?
W gotowych mrożonkach warzywa są zwykle wcześniej blanszowane, aby czas smażenia poszczególnych rodzajów był taki sam. Jeśli zamierzamy przygotować warzywa na patelnię samodzielnie, to warto również o tym pamiętać.
W pierwszym kroku należy je umyć, obrać i pokroić na równej wielkości kawałki. Od naszej inwencji zależy, czy będą to talarki, słupki czy plasterki. Następnie wszystkie rodzaje warzyw blanszujemy osobno. Jak to zrobić?
Warzywa wrzucamy do wrzącej wody tylko na kilka minut (czas zależy od twardości danego warzywa), a następnie do wody z lodem.
- ziemniaki i buraki blanszujemy około 5 minut;
- marchewce, cukinię i brokułom potrzeba około 2 minut;
- blanszowanie bobu, groszku czy kukurydzy trwa 1 minutę.
Dzięki temu procesowi, warzywa zachowają swój kolor oraz wszystkie substancje odżywcze. Po blanszowaniu warzywa osuszamy i studzimy, a gdy już zupełnie wystygną, pakujemy je w dowolne porcje i wkładamy do zamrażalnika. Tak zamrożone mogą w nim być nawet przez rok.
(123RF)
Warzywa na patelnię – na jakim oleju je smażyć?
Smażenie w wysokiej temperaturze, w krótkim czasie wymaga odpowiedniego tłuszczu. Najlepszy będzie taki, który nie ma smaku i posiada wysoki punkt dymienia. Do usmażenia warzyw na patelnię najlepszy będzie rafinowany olej rzepakowy lub słonecznikowy oraz arachidowy lub sezamowy z olejem rzepakowym.
Warzywa na patelnię z makaronem i z kurczakiem – przepis
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię (lub około 500 g warzyw zrobionych samodzielnie);
- 1 ząbek czosnku;
- 1 pierś z kurczaka;
- słodka papryka w proszku;
- oliwa z oliwek;
- zioła prowansalskie;
- sól;
- pieprz;
- ulubiony makaron.
Sposób przygotowania:
1. Rozpoczynamy od ugotowania makaronu. Gotujemy go w osolonej wodzie, zgodzie ze wskazówkami na opakowaniu, na al dente.
2. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy posiekany (lub przepuszczony przez praskę) czosnek i przez chwilę smażymy.
3. Dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy.
4. Na drugiej patelni w tym samym czasie przygotowujemy warzywa na patelnię – smażymy je do miękkości. Gdy już będą miękkie, łączymy je z kurczakiem. Dodajemy paprykę, zioła prowansalskie oraz w miarę potrzeby sól i pieprz. Dokładamy do tego makaron i wszystko razem mieszamy. Danie jest gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS