Malinowa chmurka to przepyszne ciasto na kruchym spodzie, z lekko kwaśnymi owocami i słodką pianką. Dopełnieniem całości jest chrupiąca beza na samym wierzchu. Po prostu rozpływa się w ustach! Mamy dobrą wiadomość – aby je zrobić, potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych składników i nieco wolnego czasu. Wypróbuj nasz przepis już dzisiaj i spraw sobie chwilę słodkiej przyjemności!
Czym jest Malinowa Chmurka?
Ciasto o tej bajecznej nazwie jest lekkie, puszyste i rzeczywiście wyglądem przypomina malinową chmurkę. Podstawę oczywiście stanowią maliny, dlatego najczęściej zajadamy się nim lecie, ale bez obaw – możesz upiec je przez cały rok, wykorzystując z równie dobrym skutkiem maliny mrożone.
Malinowa Chmurka ma kruchy spód, nad którym unosi się galaretka z malin, tuż nad nią masa śmietankowa, a na samej górze wieńcząca całość migdałowa beza. Do zrobienia jej potrzebujesz około 4 godzin, a składniki dostaniesz w każdym sklepie. Zatem do dzieła!
Malinowa chmurka – przepis
Składniki, których potrzebujesz:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 3 żółtka;
- 100 g masła;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 30 g cukru pudru.
Na galaretkę malinową:
- 1 l gorącej wody;
- 0,5 kg malin;
- 3 opakowania galaretki malinowej.
Na masę śmietankową:
- 250 g serka mascarpone;
- 500 ml śmietany 36 proc.;
- 3 łyżki cukru pudru.
- 0,75 szklanki cukru;
- 3 białka;
- 5 łyżek migdałów w płatkach
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy masło pokrojone na kawałki, żółtka i zagniatamy ciasto.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy na to ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni z funkcją grzania góra – dół i pieczemy ciasto przez następnych 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
4. Wszystkie opakowania galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy, aby przestygły. Następnie do nadal płynnej galaretki dodajemy maliny i znów odstawiamy. Gdy galaretka zacznie zastygać, wykładamy ją na upieczone ciasto i wstawiamy całość do lodówki, aby galaretka zupełnie stężała.
5. Do miski wlewamy śmietanę, miksujemy. Stopniowo dodajemy do niej, nie przerywając miksowania, cukier puder, oraz w kilku porcjach serek mascarpone. Następnie miksujemy wszystko razem, do powstania kremu o gładkiej konsystencji i wykładamy go na galaretkę.
6. Oddzielamy białka od żółtek i wlewamy same białka do miski. Solimy i ubijamy mikserem. Gdy białka zaczną się pienić, w kilku etapach posypujemy cukrem i ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Następnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy. Pianę ubitą z białek wykładamy na papier do pieczenia, wierzch zaś posypujemy płatkami migdałowymi.
7. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy przez 65 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia. Następnie układamy gotową bezę, jako ostatnią warstwę, na cieście.
8. Odstawiamy Malinową Chmurkę na 2 godziny do lodówki i gotowe.
Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS