A A+ A++

Wędzona makrela jest dobrym źródłem białka (ok. 20 g w 100 g produktu) i zdrowych tłuszczów, m.in. kwasów omega-3. Ponadto dostarcza też pewną ilość potasu, żelaza, witaminy E oraz niektórych witamin z grupy B.

Wędzona makrela nie traci swoich cennych wartości odżywczych, dostarcza np. więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż łosoś poddany takiej samej obróbce. Dzięki tłustej konsystencji świetnie nadaje się do przygotowania past kanapkowych.

Pyszne smarowidło uzyskamy po utarciu na gładką masę makreli, 2-3 łyżek twarogu, drobno posiekanej cebuli i szczypiorku, jogurtu naturalnego oraz uprażonych ziaren słonecznika.

Świeża makrela w 100 g zawiera 180 kcal i zawiera prawie 20 g białka. Uwędzona zawiera 220 kcal i podobną ilość białka co świeża ryba.

1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i odstaw do ostygnięcia.
2. Cebulę, ogórki i ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę.
3. Z makreli usuń ości. Mięso ryby rozdrobnij widelcem. Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
4. Jeśli chcesz, by twoja pasta była jeszcze zdrowsza i smaczniejsza, warto zamienić majonez na jogurt naturalny. Zaoszczędzisz w ten sposób sporo kalorii. Możesz także dodać dojrzałe awokado zamiast konserwowych ogórków. Dzięki temu pasta kanapkowa zyska obłędną kremową konsystencję i stanie się prawdziwą odżywczą bombą. Takie smarowidło doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub pełnoziarnistymi grzankami. Wypróbuj koniecznie!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSiłownia plenerowa “na górce”
Następny artykułKontrola prawidłowości pobrania i wykorzystania dotacji oświatowych