Monika Lemko
21-09-2020 (10:37)
Monika, autorka bloga “Moniki smakołyki”, podzieliła się swoim pomysłem na przepyszną pizzę. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego użyła sosu cygańskiego, do tego świeże pomidory, papryka, cebula, mozzarella i mnóstwo świeżych ziół. Jesteście ciekawi, jak wyszło? Wypróbujcie ten przepis w swojej kuchni.
1.0
(1 głos)
Moniki Smakołyki
Składniki
Ciasto:
- ok. 400 g mąki pszennej typ 00,
- 1/2 łyżeczka cukru,
- 200 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Ponadto:
- 1 słoiczek sosu cygańskiego,
- 100 g małych kulek mozzarelli,
- mix pomidorów (żółte, czerwone): malinowe, daktylowe, koktajlowe, śliwkowe, czy bawole serca,
- mix słodkiej małej papryki 3 szt.
- 1 mała cebula czerwona.
Zioła:
- zielona pietruszka,
- świeża mięta,
- świeża bazylia,
- przyprawy do smaku:
- sól,
- pieprz,
- papryka wędzona w proszku.
Przepis
- Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostała mąkę mieszamy z solą.
- Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
- Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka zagarniając jak najwięcej powietrza.
- Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formułujemy krążek o średnicy ok. 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką.
- Przygotowujemy warzywa.
- Papryczki przekrawamy, wydrążamy pestki i kroimy w niewielkie paski.
- Pomidory duże kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki.
- Piekarnik nastawiamy na 250 st. C.
- Na przygotowane ciasto nakładamy sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli.
- Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną.
- Pizzę podajemy z świeżymi ziołami.
Pizza z sosem cygańskim i mozzarellą. Jeszcze lepsza niż klasyczna Margherita
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Klasyczne spaghetti carbonara. Polacy popełniają jeden błąd
-
Wołowina z makaronem, mun, pędami bambusa na ostro, z nutą imbiru (danie z woka) – Przepis
-
Fritata z serem i oliwkami. Pyszny sposób na kolację
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami i szynką. Szybkie cudo z piekarnika
-
Spaghetti z cukinią. Pomysł na jesienny obiad w 15 minut
-
Pizza na kapuścianym spodzie. Nie pójdzie w boczki
-
Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
-
Kruche ciasteczka z masą krówkową. Trudno się im oprzeć
-
Racuchy z jabłkami. Jak je zrobić?
-
Domowe lody z brzoskwiniami. Wystarczą cztery składniki
-
Zamiast ziemniaków użyj do placków cukinii. Efekt cię zaskoczy
-
Drożdżowe naleśniki w prostym przepisie
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
Zobacz więcej: Pizza
-
Domowa pizza. Szybka i prosta
-
Dyniowa pizza. Odkrywamy włoski klasyk na nowo
-
Zakręcone mini pizze z ciasta francuskiego
-
Lahmacun – cieniutka pizza turecka
-
Pizza na kapuścianym spodzie. Nie pójdzie w boczki
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
Zobacz więcej: Papryka
-
Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą
-
Masło czosnkowe – masło z grillowanym czosnkiem i papryką
-
Papryka pieczona faszerowana cielęciną, kuskusem i ziołami
-
Ryż z mięsem mielonym i warzywami
-
Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać
-
Aromatyczne papryczki w oliwie. Przekąska w śródziemnomorskim stylu
-
Zapiekane ravioli. Obiad we włoskim stylu
-
Krem z pieczonych pomidorów z czosnkiem i karmelizowaną cebulą
-
Pomidorowo-bazyliowe serniczki z cukinią
-
Sos paprykowo-pomidorowy z pietruszką
-
Sos pomidorowy do pizzy
-
Domowy przecier pomidorowy. Jak go zrobić?
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS