A A+ A++

Eksperyment z cenami 16 produktów przeprowadza supermarket Penny w berlińskiej dzielnicy Spandau. Wyróżnia go już nazwa: „Zielona Droga” (Gruener Weg). Kampania ma służyć odpowiedzialnej konsumpcji i informować klientów o faktycznych kosztach produktów.

Wkrótce zostaną przeprowadzone analizy pośród klientów decydujących się na zakup oznaczonych towarów. Ceny uzupełnione o koszty środowiskowe zostały wyliczone przez naukowców z Uniwersytetu w Augsburgu. Badania powstały na zlecenie Rewe Group, do której należy dyskont.

Najbardziej zmieniają się ceny produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzieje się tak przez szkody, jakie wyrządza się środowisku naturalnemu przy ich produkcji, wymienia się m.in. wpływ nawozów na wodę pitną, transport, zużycie energii i emisję gazów cieplarnianych.

Obejrzyj także: Żywność drożeje. Ekspert: nie mam dobrych wieści

I tak pół kilograma mielonego zamiast 2,79 euro kosztowałoby 7,62 euro. Mleko podrożałoby o 122 procent, ser gouda o 88 procent, a mozzarella o 52 procent. Dopłaty do owoców i warzyw byłyby znacznie niższe. Banany podrożałyby o 19 procent, ziemniaki i pomidory o 12 procent, a jabłka o 8 procent. W przypadku produktów ekologicznych dopłaty byłyby nieco mniejsze niż w przypadku towarów wytwarzanych konwencjonalnie, ale i tak 250 g ekologicznego mięsa mielonego zamiast 2,25 euro kosztowałoby 5,09 euro.

Nawet jeśli na końcu klient płaci cenę podstawową, sieć dyskontowa chce unaocznić kupującym koszty konsumpcji. – Dzięki temu będą mogli podejmować odpowiedzialne decyzje – przekonuje menedżer Rewe Group, Stefan Magel. – Jako firma na wysoce konkurencyjnym rynku jesteśmy niewątpliwie częścią problemu, ale wierzymy, że dzięki tej inicjatywie możemy stać się częścią rozwiązania – dodaje.

Naukowcy mają nadzieję, że zobrazowanie różnic wpłynie nie tylko na świadomość, ale i zmianę nawyków konsumenckich w stronę produktów ekologicznych, organicznych i roślinnych. Przy okazji zakupów klient może dowiedzieć się także o masowym uboju piskląt, nadmiernym połowie ryb, wymieraniu pszczół na skutek stosowania pestycydów. Może też znaleźć odpowiedzi na pytania, jak sortować produkty w lodówce, by dłużej zachować ich świeżość.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInformacja o naborze wniosków o przyznanie dotacji dla spółek wodnych działających na terenie Gminy Zduńska Wola
Następny artykułPromocja Biedronki podbija Polskę. Ludzie znowu się rzucili