SKŁADNIKI:
• 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
• 5 pomidorów
• 1 cebula (nieobrana)
• 4 ząbki czosnku w łupinach
• 500 ml bulionu
• 2 łyżki oliwy
• 60 ml mleka kokosowego
• 1/3 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1/2 łyżeczki oregano,
• ½ łyżeczki papryki
WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 180 st C. Dynię pokroić na kawałki, pomidory i cebulę przekroić na pół, cebulę przekroić na pół (zostawić zewnętrzne łuski). Dynię, pomidory, cebulę i czosnek wyłożyć na blachę piekarnika i piec ok. godziny. Z upieczonej dyni usunąć nasiona i skórkę, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć i wyrzucić nasiona, cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy. Warzywa wraz z sokiem zmiksować z bulionem, oliwą, mleczkiem kokosowym oraz przyprawami. Zagotować. Zupę podawać posypaną ziołami lub z pestkami dyni albo kukurydzą.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS