PRZEPIS na płynące ciasto czekoladowe z twarogiem
Składniki:
- 200 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia ramekinów
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia ramekinów
- 150 g twarogu, wędzonego, podzielonego na kawałki
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 6 jajek
- 150-200 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. 8 ramekinów (Ø 8 cm), natłuścić masłem, oprószyć kakao, odstawić.
- W naczyniu rozgnieść twaróg, odstawić.
- Posiekać bardzo drobno czekoladę, przełożyć do naczynia.
- Dodać roztopione masło.
- Dodać jajka, cukier, mąkę i kakao, wymieszać.
- Dodać rozdrobniony twaróg, wymieszać. Ciasto równomiernie przełożyć do przygotowanych ramekinów, piec 10-12 min (180°C, termoobieg). Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z ramekinów, używając żaroodpornej rękawicy kuchenne … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS