A A+ A++

Garnki kuchenne – jakie wybrać?

garnek Instagram kuechenprofi_deutschland

Trudno wyobrazić sobie wyposażenie kuchni bez naczyń do gotowania. Na rynku można znaleźć zarówno całe zestawy jak i pojedyncze modele. Nie wszystkie są jednak godne polecenia. Poszczególne modele garnków różnią się od siebie ceną, pojemnością i tworzywem z jakiego zostały wykonane. Dlatego też przed zakupem należy sprawdzić wszystkie niezbędne informacje i zastanowić się jakie modele interesują nas najbardziej. Dzięki temu nie tylko unikniemy błędów, ale także możemy wybrać  te modele, które posłużą nam na długie lata.

Wybór garnków w dużej mierze zależy od rodzaju kuchni. W zależności od tego czy posiadamy kuchnię gazową, indukcyjną czy elektryczną, musimy dobrać odpowiednie naczynia dopasowane do kuchenki. Niektóre garnki są częściowo uniwersalne, tzn. można je używać zarówno na kuchni elektrycznej jak i gazowej. W przypadku kuchni indukcyjnej konieczny jest zakup naczyń, nadających się na indukcję. Warto również sprawdzić czy garnki mogą być myte w zmywarce. Dla wielu osób to jedna z kluczowych kwestii, zwłaszcza, że wiele modeli nie spełnia tego warunku.

Nie wolno jednak zapominać, że trwałość i jakość garnka w dużej mierze zależy od tworzywa z jakiego został wykonany. Do wyboru mamy garnki żeliwne, emaliowane, aluminiowe, gliniane, miedziane oraz ze stali nierdzewnej. Niewątpliwie każde tworzywo ma swoje zalety i wady, dlatego ostateczna decyzja powinna zależeć od tego, jakie mamy potrzeby i oczekiwania. Naczynia wykonane ze stali nierdzewnej są bardzo odporne na wszelkie uszkodzenia i wysoką temperaturę. Dodatkowo dobrze przewodzą ciepło i są łatwe w czyszczeniu. Niestety, to tworzywo ma również swoje minusy – stal nierdzewna wolno się nagrzewa, niektóre garnki mogą zawierać nikiel. Jeśli szukamy tanich modeli, które dobrze przewodzą ciepło i są odporne na uszkodzenia, warto postawić na garnki aluminiowe. Niestety, garnki wykonane z aluminium krótko utrzymują ciepło. Jeśli zależy nam na garnkach, które posłużą przez wiele lat, dobrym wyborem będą modele żeliwne. Nie dość, że są solidnie wykonane i wytrzymałe na wysokie temperatury to są wyjątkowe odporne na uszkodzenia i umożliwiają gotowanie bez tłuszczu.  Decydując się na ich zakup trzeba jednak wziąć pod uwagę, że są one dość ciężkie i znacznie droższe niż inne modele. Dobrym wyborem  są także modele ceramiczne, które nie emanują szkodliwymi substancjami, długo utrzymują ciepło i są stosunkowo tanie. Niestety, garnki ceramiczne nie należą do odpornych na zniszczenia i wysokie temperatury.

Poniżej przedstawiamy polecane przez nas modele:

Poniżej znajdziesz więcej polecanych przez nas garnków, a także dobrej jakości patelnie. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoronawirus w 1. lidze piłkarskiej. Izolacja w Stomilu
Następny artykułRada Medyczna KGHM. Znamy zalecenie specjalisty przed drugą falą koronawirusa