Sanepid ostrzega, że spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła dwutlenek siarki w trzech partiach rodzynek sułtańskich Bakallino, tymczasem zgodnie z etykietą, produkt nie posiada substancji konserwujących. Osoby z alergią lub nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny jeść tego produktu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach urzędowej kontroli żywności pobrała próbki z trzech partii produktu “Rodzynki sułtańskie, Bakallino, 400 g”, w których stwierdziła obecność dwutlenku siarki (na poziomie 13,3 mg/kg, 14,6 mg/kg i 17,5 mg/kg). Chodzi o partie 945.0/88315B, 903.0/87851B i 10J.2006.71 wyprodukowane dla Jeronimo Martins Polska S.A.
Informacji nie było na etykiecie
Informacji o obecności substancji nie było na etykiecie produktu. Sanepid ostrzega, że spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.
ZOBACZ: Szkło w piwie. Produkt wycofany ze sprzedaży
“Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie. Atlanta Poland S.A. zwróciła się do Jeronimo Martins Polska S.A. o zablokowanie sprzedaży partii 945.0/88315B i 903.0/87851B do czasu otrzymania dodatkowych wyników badań. Bakalland S.A. otrzymała urzędowy zakaz wprowadzania do obrotu partii 10J.2006.71.” – poinformowano na stronie GIS.
Twoja przeglądarka nie wspiera odtwarzacza wideo…
ac/ PAP
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS