A A+ A++

Pełny smaku i aromatu rosół to nie lada wyzwanie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował wykonać tę tradycyjną zupę, wie, że w teorii wydaje się ona o wiele łatwiejsza do przygotowania, niż jest w praktyce. Łatwo jest popełnić drobny błąd, który zaważy na smaku całego dania. Takim błędem może być wykonanie wywaru na bazie udek z kurczaka.

Eksperci zgodnie twierdzą, że bazowanie na udkach z kurczaka to największy błąd, jaki można popełnić w przygotowaniu rosołu. Szczególnie jeśli pochodzą one z supermarketu. Idealny rosół powinien mieć głęboki smak i aromat. W osiągnięciu tego pomaga opalona cebula i przyprawy, jednak kluczowe jest mięso.

Porcje udek, które dostaniemy w supermarkecie, często są pozbawione aromatu i pełnego smaku. Ich jakość pozostawia wiele do życzenia i nawet wielogodzinne gotowanie nie przyniesie upragnionego efektu. Rosół musi być wywarem na bazie wołowiny i drobiu. Idealnie byłoby, gdyby udało się do tego wykorzystać całą kurę wraz z dodatkiem łaty wołowej.

Trzeba pamiętać również o tym, żeby mięso zawsze było zalewane zimną wodą. Jeśli wrzucimy je do wrzątku, białko zetnie się i uniemożliwi wydobywanie się smaku z porcji.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGeForce RTX 3080 przyłapany w benchmarku. GPU z wysokim taktowaniem i 10 GB GDDR6X
Następny artykułKarolina Korwin Piotrowska o wysokiej pensji dla Agaty Dudy: Skandal