Z pomocą przychodzi profesjonalny sprzęt, który teraz dostaniesz w dużo niższej cenie. Dzięki niemu nie będziesz musiał oddawać noży do profesjonalnego ostrzenia.
Odpowiednia gradacja to podstawa
Każdy kamień ostrzący ma określoną gradację, czyli ziarnistość. Im większe “ziarna”, tym łatwiej wyprofilować krawędź tnącą podczas ostrzenia, ale niestety oznacza to również, że bardziej agresywnie oddziałuje na metal, dlatego są używane głównie do poprawienia szlifu bardzo zużytych ostrzy lub całkowitego przeprofilowania głowni.
Kamienie o średniej gradacji to optymalne rozwiązanie dla osób, które lubią gotować i korzystają z noży regularnie. Wystarczy raz w miesiącu przeciągnąć kilka razy nożem po kamieniu i szybko powróci do doskonałej ostrości. Kamienie o bardzo drobnych ziarnach używane są przede wszystkim do wykończenia i nadania szlifowi odpowiedniej gładkości, dzięki czemu kroi wszystkie, nawet najtwardsze produkty niczym ciepłe masło.
Odpowiedni kąt ostrzenia
Aby ostrzenie przebiegało jak najbardziej skutecznie, należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego kąta. Połóż nóż płasko na kamieniu, a następnie odchyl tak, by między krawędzią a ostrzałką powstał wymagany kąt. Każdy nóż wymaga innego kąta ostrzenia. Giętkie i delikatne ostrza do filetowania będą miały zdecydowanie wyższy szlif niż na przykład masywny i ciężki tasak. Dlatego przyjmuje się, że noże do filetowania ostrzy się pod niewielkim kątem 13-15 st. Z kolei noże kuchenne, z których korzystasz na co dzień, wymagają kąta 20 st. Noże do ciężkich prac, w których ostrość ustępuje na rzecz wytrzymałości, można ostrzyć pod kątem 25-30 st.
Jeśli masz problemy z uzyskaniem i utrzymaniem kąta ostrzenia, możesz skorzystać z praktycznych prowadnic, które zniwelują ten problem do czasu, gdy sam nauczysz się trzymać ostrze przez cały czas pod odpowiednim kątem.
Kamienie ostrzące przed użyciem dobrze będzie namoczyć, choć popularne osełki diamentowe równie dobrze działają “na sucho”. Warto jednak włożyć kamień na kilka minut do miseczki z letnią wodą. Pamiętaj też, by podczas całego procesu ostrzenia regularnie zwilżać kamień przy pomocy dłoni. Po skończonym ostrzeniu również warto opłukać osełkę pod bieżącą wodą, wytrzeć i odstawić do wyschnięcia.
Kiedy poznasz, że nóż jest już naostrzony?
Po uzyskaniu odpowiedniego kąta należy jednostajnym, pewnym ruchem przesuwać ostrze wzdłuż kamienia, pchając go do siebie i od siebie. Co jakiś czas warto sprawdzić, jak wygląda krawędź tnąca. Jeśli na ostrzu pojawią się mikroskopijne zadziory, oznacza to, że można zmienić stronę. Gdy ostrze będzie całkowicie wygładzone, można skończyć ostrzenie. Wtedy wystarczy je przepłukać, wytrzeć i można nim ciąć.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS