A A+ A++

Popularne małe przekąski są idealne, żeby zajadać się nimi pomiędzy głównymi posiłkami. Często można je kupić już w formie gotowej, ale można też przyrządzić je z tego, co akurat zostało w domu. I choć wielu osobom przekąski kojarzą się z czymś niezdrowym, to wcale tak być nie musi.

Przekąska, jak sama nazwa mówi, służy do tego, aby coś przekąsić. Nie stanowi zatem pełnoprawnego posiłku, ale jej zjedzenie może uradować kubki smakowe i zaspokoić mały głód między śniadaniem, obiadem lub kolacją.

Przekąskę należy jednak odróżnić od przystawki lub zakąski. Różnica może nie jest bardzo wyraźna, ale jest i warto o niej wspomnieć. Przede wszystkim przystawka podawana jest przed głównym posiłkiem. Najczęściej można je spotkać na większych imprezach i bankietach, gdzie należy poczekać na przybycie wszystkich gości.

Przystawka jest pojedyncza, a więc technicznie rzecz biorąc, nie można tak nazwać zestawu wędlin czy owoców, które można zjeść przed głównym daniem. Najczęściej przystawką będą więc koreczki, małe kanapeczki czy zwinięte w rulon i pokrojone tortille. Do wszystkich z nich dodaje się smaczny dodatek, który rozbudzi kubki smakowe przed zasadniczym posiłkiem – może być to wędzony łosoś, szynka lub cokolwiek, na co mamy akurat ochotę.

Zakąska zaś występuje jedynie przy piciu wódki i ma na celu wolniejsze wchłanianie alkoholu. Najczęściej spotyka się zakąski w postaci ogórków kiszonych lub śledzia, ale można też spotkać zakąski mięsne, podrobowe, jajeczne, serowe czy warzywne.

Wróćmy jednak do przekąsek. Często można kupić już gotowe w sklepie, a najbardziej popularne są oczywiście solone paluszki, krakersy, precelki, a także popcorn i chipsy. Ze względu na małą formę przekąski, można do tej kategorii zaliczyć także batony i inne drobne słodycze, zjadane między posiłkami.
Słone przekąski są idealne w czasie imprez i przyjęć. Gospodarz, zapraszając gości, zwłaszcza na bardzo luźne spotkanie, nie musi przygotowywać dużego posiłku, a wystarczy miska z chipsami lub chrupkami. Oczywiście można też przygotować na tego typu imprezy potrawy bardziej ambitne i pracochłonne, takie jak wspomniane koreczki czy zawijane tortille, a towarzyszyć im może dowolny sos (np. keczup lub sos czosnkowy), który urozmaici smak tych posiłków.

Przekąski słone lub słodkie nie są najzdrowszymi produktami, dlatego warto je czasem zastąpić owocami, warzywami lub płatkami zbożowymi. Dobrą alternatywą na przyjęcia są natomiast zwykłe orzechy (oczywiście niesolone).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolenergia ma umowę na do 44,5 mln zł kredytów z ING BSK na farmy fotowoltaiczne
Następny artykułDania mięsne