Przez znawców nazywana jest arystokracją porcelany, jest droga i luksusowa, a sposób jej powstawania jest ściśle strzeżony, niczym najlepszy przepis kulinarny. Mowa o różowej porcelanie, która od 2014 roku ponownie wytwarzana jest w Ćmielowie w Fabryce Porcelany AS Ćmielów.
Do wyrobu tradycyjnej białej masy porcelanowej potrzeba trzech składników: glinki kaolinowej, skalenia i kwarcu. Różowa potrzebuje ich znacznie więcej, bo aż 11. Jak mówi Emilia Kwiecień, kierownik marketingu i sprzedaży ćmielowskiej fabryki, oryginalna różowa porcelana powinna być przeświecalna. Za tę cechę i kolor odpowiada m.in. jeden zaskakujący składnik.
– Za unikatowy kolor odpowiadają głównie proszki i pudry na bazie złota. Oczywiście tajemnicą jest, ile tego złota dodajemy do naszej masy porcelanowej – mówi Emilia Kwiecień.
Różowa porcelana z Ćmielowa jest wyjątkowa, ponieważ nikt na świecie takiej nie produkuje. Kolor jest pastelowy, a co najważniejsze, różowa jest cała masa. Tańszymi zamiennikami są wyroby szkliwione na różowo. W rzeczywistości w środku masa nadal jest biała.
– Nasza porcelana jest zabarwiana na różowo i w przekroju nadal jest różowa – mówi Emilia Kwiecień.
Dodaje, że kolor porcelany zachwyca głównie kobiety. Panie najczęściej kupują tą zdobioną 24-karatowym złotem. Z kolei panowie wolą zdobienie platyną. Najchętniej kupowany jest zestaw Prometeusz, który charakteryzuje się bogatym zdobieniem, bogatym reliefem złota lub platyny.
Różowa porcelana zamawiana jest przez nasze władze państwowe. Jest m.in. przekazywana w prezencie władcom innych krajów: prezydentom, cesarzom czy królom.
Fabryka w Ćmielowie posługuje się odtworzoną recepturą, którą skomponował Bronisław Kryński, inżynier-technolog, będący współwłaścicielem wytwórni Świt w Ćmielowie w latach 30. XX wieku.
Po jego śmierci w 1945 receptura zaginęła, ale dzięki pomocy córki technologa, fabryka po kilku latach prób odtworzyła przepis. Tajna jest nawet temperatura wypalania różowej porcelany.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS