Nie przekonuje cię odgrzewanie posiłków w mikrofalówce? Wybierz urządzenie, które nie tylko rozgrzeje, ale również upiecze, rozmrozi i usmaży wszystko, czego sobie tylko życzysz. Dodatkowo zrobi to za pomocą światła. Nowoczesny kombiwar to doskonałe zastępstwo prodiża.
Urządzenie sprawdzi się jako drugi piekarnik, a jest przy tym o wiele wygodniejszy w użytkowaniu. Nie musisz rozgrzewać dużego urządzenia do podgrzania jednej czy dwóch porcji posiłku – poradzisz sobie z mniejszym urządzeniem.
Kombiwar składa się z żaroodpornej misy o dość dużej pojemności oraz pokrywy, w której umieszczono lampę halogenową i termoobieg. Po podłączeniu urządzenia do prądu i ustawieniu odpowiedniej temperatury lampa ogrzewa powietrze, a termoobieg rozprowadza je po misie tak, by równomiernie ogrzać całą potrawę.
Jedną z najważniejszych zalet urządzenia jest szybkość przygotowywania potraw. Nie musisz zadawać już sobie pytania “czy opłaca mi się nagrzewać piekarnik dla jednego małego talerza”. Nagrzewanie piekarnika, w którym znajduje się sporo wolnej przestrzeni, może trwać bardzo długi czas. Do użycia kombiwara zachęca nie tylko czas, ale i również koszt użytkowania.
Kombiwar zamiast mikrofalówki
Kuchenka mikrofalowa to wygodne urządzenie, które pozwoli ci szybko podgrzać posiłek lub rozmrozić mięsa czy inne produkty. Jeśli zaś chodzi o przygotowywanie jedzenia, pozostawia wiele do życzenia. Dodatkowo ze względu na niewielkie rozmiary, będzie w stanie podgrzać najwyżej jeden talerz na raz. Z kombiwarem ten problem praktycznie znika – nie musisz już czekać na swoją kolejkę.
Posiłki zawsze będą odpowiednio przypieczone
Kombiwar nie tylko podgrzeje, ale również pięknie przyrumieni całą potrawę, możesz więc przygotowywać w nim obiad dla rodziny. Jednocześnie jeśli potrzebujesz jeszcze więcej miejsca, warto zainwestować w kombiwar z dodatkowym metalowym kołnierzem, który znacznie zwiększy jego pojemność. Przeciętny model ma około 10-12 litrów pojemności, a kołnierz sprawia, że ta zwiększa się nawet do 15-17 litrów.
Dla niektórych niewielki rozmiar pojemnika może być sporą przeszkodą. Dlatego warto rozejrzeć się za modelem z dodatkowymi akcesoriami. Najważniejszym z nich będzie specjalny metalowy kołnierz, który znacznie zwiększy ilość produktów, które wpakujesz do urządzenia. Objętość przeciętnego modelu to 12 litrów, podczas gdy kołnierz zwiększa ją o dodatkowe 6.
Piecze, grilluje i gotuje
Pieczenie w kombiwarze to wygodna i szybka alternatywa dla smażenia na patelni. Urządzenie to sprzymierzeniec w walce o szczupłą sylwetkę. Jeśli masz ochotę na coś z rusztu, a nie chce ci się rozpalać grilla dla jednej lub dwóch osób, możesz użyć dodatkowej kratki, dzięki której potrawy nie będą tonąć we własnym tłuszczu.
Mając do dyspozycji specjalne sitko możesz również zmienić kombiwar w urządzenie do gotowania na parze. Wystarczy wlać na dno urządzenia nieco wody i włączyć. Pokrywka jest na tyle szczelna, że para zamiast uciekać, skrapla się i spływa na dno, gdzie ponownie się podgrzewa. Przygotowane na parze warzywa czy mięso smakują tak, jak ugotowane w klasycznym parowarze.
Kombiwar bardzo łatwo utrzymać w czystości, nawet jeśli w nim grillujesz lub gotujesz na parze. Misę z łatwością zmieścisz w zlewie lub zmywarce, od czasu do czasu wystarczy ją przetrzeć, by utrzymać urządzenie w czystości. Aby zminimalizować zabrudzenia, warto przed pieczeniem rozłożyć na dnie mniejsze naczynie żaroodporne, które będzie zbierać wyciekający tłuszcz.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS