Telegram
Nie obejdzie się bez niej żaden grill, a mięso dzięki niej zyskuje na smaku. Mowa oczywiście o musztardzie, która obchodzi dzisiaj swoje międzynarodowe święto.
Musztarda powstała z początkiem naszej ery w Rzymie. Jest nie tylko idealnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, ma też właściwości zdrowotne, o których wiedzieli już starożytni Rzymianie, Grecy i Sumerowie – łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i pomaga w walce z zaparciami. Sama gorczyca, czyli główny składnik musztardy, to źródło wielu witamin i minerałów, w tym np. witaminy E, która zapobiega miażdżycy i chorobom serca. A ponieważ występuje w szeregu wariantów, w zależności od rodzaju dodanych nasion gorczycy, każdy znajdzie coś dla siebie. Można znaleźć wersje łagodne, odrobinę pikantne i bardzo ostre, a nawet smakowe, jak musztarda chrzanowa czy miodowa.
Ponieważ pogoda dzisiaj dopisuje, warto święto musztardy uczcić przy grillu. Nic bowiem nie smakuje tak, jak kiełbaska z musztardą w ciepły, letni wieczór.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS