A A+ A++

Popularna na całym świecie sieć barów szybkiej obsługi KFC chce zapoczątkować rewolucję w produkcji żywności. W tym celu posłuży się technologią biodruku 3D. KFC zamierza podawać swoim klientom drukowane nuggetsy z kurczaka.

Z takich kurczaków produkowano nuggetsy dla KFC

Sieć KFC nawiązała współpracę z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions, aby opracować i wdrożyć technologię drukowania mięsa z kurczaka. Do druku wykorzystane zostaną komórki kurczaka oraz materiał roślinny. Biodrukarki, które w medycynie mogą posłużyć do wytwarzania tkanek, a nawet całych narządów, w tym konkretnym przypadku zostaną wykorzystane do produkcji żywności.

KFC zapowiada, że powstałe metodą biodruku kawałki kurczaka będą smakowały i wyglądały niemal tak samo, jak oryginalne produkty. Smak i wygląd to dwie najważniejsze kwestie, jeśli chodzi o drukowanie żywności. Poza tym, KFC uważa, że pozyskiwanie nuggetsów z kurczaka metodą druku 3D będzie bardziej przyjazne dla środowiska.

Na dzień dzisiejszy nie wiadomo, jaką cenę klienci będą musieli zapłacić, aby spróbować tych tworów. Drukowane nuggetsy z kurczaka zadebiutują tej jesieni w Moskwie i w zależności od osiągniętego sukcesu, mogą zacząć pojawiać się na całym świecie. KFC twierdzi, że eksperyment z technologią biodruku 3D to kolejny krok w realizacji koncepcji „restauracji przyszłości”.

Autorstwo: John Moll
Na podstawie: BusinessInsider.com
Źródło: ZmianyNaZiemi.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBlanka Lipińska sprawiła sobie urodzinowy prezent. Podpisała ważny kontrakt
Następny artykułCo dalej z praworządnością? Nowe informacje z Brukseli