Pochodzący z Francji sos potrafi wzbogacić smak nawet najbardziej jałowej sałatki czy dania z owocami morza. Do przygotowania klasycznego winegretu potrzebujemy tylko dobrej jakości oliwy, octu winnego, soli oraz pieprzu. Warto jednak poeksperymentować i trochę zmodyfikować skład tego specjału.
Tradycyjny winegret
Zacznijmy od klasyki. Nazwa tego sosu nieprzypadkowo pochodzi od francuskiego słowa “vinaigre”, oznaczającego ocet winny, który w klasycznej wersji stanowił obowiązkowy składnik winegretu. Jego dwie łyżki ucieramy z solą za pomocy rózgi kuchennej, następnie dolewamy sześć łyżek oliwy z oliwek (dobrej jakości, z pierwszego tłoczenia), doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, po czym dokładnie mieszamy – wszystkie produkty możemy umieścić w słoiku, którym po zakręceniu porządnie potrząsamy, aż do powstania jednolitej emulsji.
Winegret bazylikowo-orzechowy
Bazylia zapewnia nie tylko smak i aromat, jej liście skrywają również potężną dawkę korzystnych dla naszego zdrowia olejków eterycznych, garbników i flawonoidów. Nie mniej wartości odżywczych mają też orzechy włoskie. A gdyby tak połączyć te dwa produkty i przygotować alternatywny winegret?
Dwie łyżki posiekanej bazylii oraz taką samą ilość drobno pokrojonych orzechów zalewamy oliwą (pięć łyżek) oraz octem balsamicznym (dwie łyżki), po czym miksujemy na gładki sos, który doprawiamy solą i pieprzem.
Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur
Pomidorowy sos winegret
Pyszny dodatek do wędlin, grillowanych mięs, dań z makaronem oraz rozmaitych surówek.
Dwa duże dojrzałe pomidory obieramy ze skórki i grubo siekamy, a następnie blendujemy ze świeżymi listkami bazylii (1/3 szklanki), dwoma łyżkami przecieru pomidorowego, dwoma łyżkami oliwy z oliwek, łyżką octu balsamicznego oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Z miksowaniem nie należy przesadzać, gdyż sos powinien być lekko grudkowaty.
Winegret z absyntem
Napój alkoholowy o charakterystycznej, seledynowej barwie,otrzymywany w procesie ekstrakcji rozmaitych ziół (swoją wyjątkowość zawdzięcza przede wszystkim suszonym liściom i kwiatom piołunu), był niegdyś obwiniany o wywoływanie problemów psychicznych. Dziś absynt można legalnie kupić w sklepie i wykorzystać np. do przygotowania oryginalnej wersji winegretu.
Jak to zrobić? W klasycznym przepisie na sos wystarczy zamienić ocet winny na absynt. Otrzymamy bardzo ciekawy w smaku produkt, który wzbogaci smak wielu sałatek, choćby z roszponki, pieczonych buraków i koziego sera.
Wingeret z herbatą matcha
Herbaciany puder o szmaragdowym kolorze szturmem zdobywa świat. Matcha, wyrabiana z suszonych i mielonych liści zielonej herbaty, nie tylko zachwyca szlachetnym smakiem, ale jest również jednym z najbogatszych źródeł cennych antyoksydantów. Jak wykorzystać ją do przygotowania winegretu?
Do oliwy (pięć łyżek) dodajemy matchę (łyżkę), sok z cytryny (łyżka), miód (łyżeczka) oraz solidną szczyptę posiekanego estragonu. Dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, Taki sos znakomicie wzbogaci np. sałatkę z sałaty lodowej, roszponki, gruszki, kiwi, awokado, mięty, z dodatkiem sera pleśniowego czy ugotowanych krewetek.
Winegret z sokiem z kiszonych ogórków
Sok z kiszonych ogórków często staje się dla nas kłopotliwym “odpadkiem”, zazwyczaj wylewanym po prostu do zlewu. Tymczasem jest to produkt o imponujących właściwościach odżywczych (stanowi m.in. skarbnicę witaminy C, witamin z grupy B czy błonnika), ale również fantastyczny dodatek do wielu potraw, choćby winegretu.
Sos przygotowujemy według klasycznego przepisu, zastępując tylko ocet taką samą ilością soku z ogórków.
Winegret z sokiem pomarańczowym
Do przygotowania winegretu zazwyczaj wykorzystujemy sok z cytryny. A gdyby tak zastąpić go świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, skarbnicą witaminy C, polifenoli, potasu czy folianów? Efekt może przerosnąć nasze oczekiwania.
Zadanie jest bardzo proste. Cztery łyżki oliwy należy dokładnie wymieszać lub zblendować z sokiem pomarańczowym (łyżka), octem winnym (łyżka), musztardą Dijon (łyżeczka) oraz miodem (pół łyżeczki), na koniec doprawiając solą i pieprzem.
Winegret miodowo-czosnkowy
Zarówno miód, jak i czosnek są uznawane za produkty o wyjątkowo imponujących walorach odżywczych, dlatego powinny gościć w naszej kuchni jak najczęściej. Choćby w składzie winegretu, którym wzbogacimy smak sałatek czy innych potraw.
Jak przygotować aromatyczny sos? Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, łączymy ze szczyptą soli, a następnie łyżką miodu. Dolewamy oliwę (cztery łyżki) i sok z cytryny (łyżka), dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS