Katarzyna Kwella
Mięso mielone zapiekane z ziemniaczkami. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Więcej pyszności znajdziecie na blogu “Kwelka gotuje” .
5.0
(1 głos)
Kwelka gotuje
Mielona wołowina z plasterkami ziemniaków
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- gałązka rozmarynku
- sól, pieprz
- szklanka rosołu lub wody
- 3 liście laurowe
- 5 -7 ziemniaków
- masło
Przepis
- Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Igiełki rozmarynu posiekaj.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę z marchewką doprawiając solą i pieprzem.
- Dodaj mięso mielone dzieląc drewnianą łyżką na posklejane kawałki. Wrzuć rozmaryn, liście laurowe oraz wlej rosół. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj 30 min pod uchyloną pokrywką. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj we wrzątku przez 10 min.
- Przestudź i pokrój wzdłużna 1 cm plastry.
- Przełóż mięsny farsz do naczynie żaroodpornego (możesz posmakować i doprawić do smaku) i ułóż na wierzchu mięsa. Na ziemniaki połóż kawałki masła i igiełki rozmarynu.
- Całość zapiekaj 30-40 min w temp. 190 stopni – do czasu jak ziemniaczki zaczną się przyrumieniać.
- Danie podawaj z ulubioną surówką.
Mielona wołowina z plasterkami ziemniaków
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
-
Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Pasta jajeczna. Hit na śniadanie
-
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
-
Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
Zobacz więcej: Obiad
-
Knedle ziemniaczane z grzybami (i kapustą). Polski specjał bez mięsa
-
Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem. Pierogi zero waste
-
Gołąbki wegetariańskie według receptury z 1910 roku
-
Pierogi z jagnięciną. Farsz, który zaskoczy cię smakiem
-
Filet z indyka faszerowany pistacjami z sosem żurawinowym
-
Tortilla de patatas con chorizo. Hiszpański omlet z ziemniaków i pikantnej kiełbasy
-
Soczysta pieczeń z mielonego mięsa
-
Ziemniaczany pomysł na obiad. Zapiekanka Ewy Wachowicz
-
Zapiekanka z wątróbek drobiowych z jabłkami. Smaczny pomysł na podroby
-
Moussaka. Tradycyjny grecki specjał z mięsem i warzywami
-
Grecka musaka. Pomysł na pyszny obiad
-
Pastitsio, czyli grecka zapiekanka
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
-
Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki
-
Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego
-
Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób te pyszne kotlety
-
Pieczone ziemniaczki w ziołowej posypce. Pyszny dodatek do obiadu
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka ziemniaczana. Znakomity dodatek do obiadu
-
Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny
-
Surówka z marchewki i kolendry
-
Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie
-
Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser
-
Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
-
Szybka sałatka z marchewki do obiadu
-
Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste
-
Najlepsze włoskie klopsiki. Mięciutkie i pełne smaku
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad
-
Buraczany burger z kaszą kuskus
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS