Natalia Kudela
Pyszne nowe ciacho z agrestem i bezą. Wspaniale smakuje, nie jest za słodkie. Podczas pieczenia może się troszkę wytopić tłuszczu ze spodu ciasta, dlatego ciasto należy piec na dużej blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Przepis z bloga “Mała Cukierenka”.
2.5
(8 głosów)
Mała Cukierenka
Budyniowe ciasto z agrestem i bezą
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g schłodzonego masła
- 3 żółtka
Dodatkowo:
- 3 łyżki bułki tartej
Masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
Owoce:
- 500 g agrestu (umytego, bez ogonków)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)
Beza:
- 4 białka
- 140 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Przepis
Masa budyniowa:
- Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń na małym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
- Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ciasto:
- Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką.
- Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
- Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Składanie ciasta:
- Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
- Tortownicę o średnicy 25 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki.
- Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 3 cm brzeg.
- Ciasto przy brzegu można dociąć nożem.
- Ciasto równomiernie posypać bułką tartą.
- Ostudzony budyń rozmieszać energicznie łyżką, aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście.
- Budyń wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Owoce:
- Do agrestu dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Uwaga: Żeby nie ubrudzić piekarnika tortownicę należy położyć na dużej blaszce.
Beza:
- Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.
- Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie “małe chmurki”, patrz.
- Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 st. C na funkcji góra-dół.
- Na ciasto w blaszce wyłożyć bezę, wyrównać i bezę troszkę “ponaciągać” łyżką.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
- Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie).
- Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Budyniowe ciasto z agrestem i bezą
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny
-
Słodkie bułeczki drożdżowe. Idealne na śniadanie
-
Wołowina z szynkowaru
-
Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Pasta jajeczna. Hit na śniadanie
-
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
-
Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
Zobacz więcej: Ciasta
-
Drożdżowe rogaliki z marmoladą
-
Kukułcze gniazdo
-
Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
-
Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
Zobacz więcej: Jajka
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
-
Lukier rumowy – ucierany
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS