A A+ A++

Pyszne nowe ciacho z agrestem i bezą. Wspaniale smakuje, nie jest za słodkie. Podczas pieczenia może się troszkę wytopić tłuszczu ze spodu ciasta, dlatego ciasto należy piec na dużej blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Przepis z bloga “Mała Cukierenka”.

2.5

(8 głosów)

d4b0zkh

Budyniowe ciasto z agrestem i bezą

Mała Cukierenka

Budyniowe ciasto z agrestem i bezą

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 3 łyżki bułki tartej

Masa budyniowa:

  • 600 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko

Owoce:

  • 500 g agrestu (umytego, bez ogonków)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (taka dość kopiasta)

Beza:

  • 4 białka
  • 140 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Przepis

Masa budyniowa:

  • Do rondelka wlać około 300 ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, żółtko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ugotować budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować budyń na małym ogniu, mieszając, przez 1 minutę.
  • Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ciasto:

  • Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką.
  • Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem, powstaną wilgotne okruchy (można też wyrobić rękoma).
  • Okruchy krótko zagnieść rękoma. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Składanie ciasta:

  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra-dół.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
  • Schłodzone ciasto krótko zagnieść (tak 3-4 razy) i rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek, na okrąg większy od średnicy blaszki.
  • Ciastem wyłożyć tortownicę, docisnąć i zrobić 3 cm brzeg.
  • Ciasto przy brzegu można dociąć nożem.
  • Ciasto równomiernie posypać bułką tartą.
  • Ostudzony budyń rozmieszać energicznie łyżką, aby łatwiej go było rozprowadzić po cieście.
  • Budyń wyłożyć na ciasto i wyrównać.

Owoce:

  • Do agrestu dodać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Owoce poukładać na wierzchu ciasta i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Uwaga: Żeby nie ubrudzić piekarnika tortownicę należy położyć na dużej blaszce.

Beza:

  • Tak około 10 minut przed końcem pieczenia zaczniemy przygotowywać bezę.
  • Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem, aż na wierzchu powstaną takie “małe chmurki”, patrz.
  • Następnie dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać jeszcze przez około 3-5 minut, aby cukier się rozpuścił. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Na ciasto w blaszce wyłożyć bezę, wyrównać i bezę troszkę “ponaciągać” łyżką.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia (beza trochę opadnie).
  • Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.

Budyniowe ciasto z agrestem i bezą

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny

    Gołąbki z trochę innym ryżem. Pomysłowy obiad dla rodziny

  • Słodkie bułeczki drożdżowe. Idealne na śniadanie

    Słodkie bułeczki drożdżowe. Idealne na śniadanie

  • pieczona wołowina

    Wołowina z szynkowaru

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

d4b0zkh

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Pasta jajeczna. Hit na śniadanie

    Pasta jajeczna. Hit na śniadanie

  • Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

    Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

  • Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

    Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

    Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • kartofle zapiekane z jajkami

    Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad

Zobacz więcej: Ciasta

  • Kruche rogaliki z marmoladą

    Drożdżowe rogaliki z marmoladą

  • Kukułcze gniazdo

  • Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

    Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom

  • Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

    Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia

  • kruche ciasto z figami

    Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

    Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser

  • Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

    Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu

  • Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

    Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów

Zobacz więcej: Jajka

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

    Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

    Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

  • Lukier rumowy - ucierany

    Lukier rumowy – ucierany

Zobacz więcej: Mąka

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

  • Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

    Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej

  • Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

    Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

  • Mini pączki z serków homogenizowanych

    Mini pączki z serków homogenizowanych

  • Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

    Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZapłacisz tylko VAT
Następny artykułPożegnanie wakacji 2020