Alina Jasińska
Tarta z gruszkami na kruchym spodzie to fantastyczny letni wypiek, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Kropką nad i jest przepyszne owocowe nadzienie. Przepis poleca autorka bloga “Gotuj ze mną”.
Oceń jako pierwszy:
Gotuj ze mną
Bajeczna tarta z gruszkami. Osłodzi letnie popołudnie
Składniki
Składniki:
- 150 g zimnego masła
- 150 g mąki krupczatki
- 90 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- fasola Jaś do obciążenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Nadzienie:
- 200 g śmietanki 30 proc.
- 2 żółtka, 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 miękkie gruszki
- 5 łyżek płatków migdałowych
- sok z cytryny
Przepis
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i na 30 minut odkładamy do lodówki.
- Formę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie ciasto wałkujemy na okrągły placek wielkości formy, wylepiamy dno i boki.
- Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopni, 5 minut przed końcem zdejmujemy papier i pieczemy dalej.
- W trakcie pieczenia obieramy gruszki i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Składniki nadzienia wlewamy do miksera i mieszamy, nie ubijamy, mieszamy jedynie do połączenia składników.
- Wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu w okrąg układamy gruszki, posypujemy migdałami. Pieczemy 35- 40 minut w 170 stopni.
- Tartę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z formy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Bajeczna tarta z gruszkami. Osłodzi letnie popołudnie
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pate z wędzonego łososia. Pomysł na kanapki
-
Trójkąty francuskie z jabłkiem. Zrób zgodnie z przedwojenną recepturą
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
Zobacz więcej: Tarty
-
Tarta tatin z truskawkami. Francuski klasyk w nowej odsłonie
-
Tarta szpinakowa według przepisu z 1910 r. Zawsze się udaje
-
Tarta z cebulowym farszem. Prosty sposób na obiad
-
Tarta z fetą. Pyszny sposób na kolację
-
Tarta serowa z kurkami. Smakowite zwieńczenie sezonu
-
Tarta cytrynowa z cytrynową bezą
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
Zobacz więcej: Gruszki
-
Tarta z gruszkami
-
Zupa z jabłek i gruszek. Specjał Ewy Wachowicz
-
Ewa Wachowicz – Zupa z jabłek i gruszek
-
Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami. Bez mąki i cukru
-
Tarta tatin z gruszkami. Wymarzony deser na jesień
Zobacz więcej: Jajka
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
-
Lukier rumowy – ucierany
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS