A A+ A++

Placki po węgiersku to hit przydrożnych zajazdów i regionalnych karczm. Jednak najlepiej smakują przyrządzone w domu. Chrupiące placki ziemniaczane i aromatyczny mięsny sos. Po prostu pycha. Przepis z bloga “Gotuj ze mną”.

Oceń jako pierwszy:

d1h6bke

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad

Gotuj ze mną

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad

Składniki

Gulasz:

  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 1/2 główki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • natka pietruszki posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • pomidory krojone z puszki
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • śmietana 18 proc.
  • olej

Placki ziemniaczane:

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki krupczatki (w zależności od tego, jakie były ziemniaki)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • olej do smażenia

Przepis

  • Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano.
  • Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje, a sos zgęstnieje.
  • Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych upodobań.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarczy jarzynowej do miksera lub zwykłej tarce. Dodać resztę składników, wymieszać.
  • Olej rozgrzać na patelni. Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego.
  • Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1h6bke

Placek po węgiersku. Pyszny sposób na obiad

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

    Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

    Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

d1h6bke

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

    Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

    Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

  • Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą

    Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą

  • Smażone ziemniaki. Prosto, smacznie, tanio

    Smażone ziemniaki. Prosto, smacznie, tanio

  • Justyna Żyła gotuje. Tradycyjne placki ziemniaczane

    Justyna Żyła gotuje. Tradycyjne placki ziemniaczane

  • Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie

    Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie

  • Ziemniaki Hasselback. Pieczone ziemniaczki z dodatkami

    Ziemniaki Hasselback. Pieczone ziemniaczki z dodatkami

  • Placek ziemniaczany z piekarnika. Polski klasyk w "odchudzonej" wersji

    Placek ziemniaczany z piekarnika. Polski klasyk w “odchudzonej” wersji

Zobacz więcej: Gulasz

  • Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Sycąca i przepyszna

    Rozgrzewająca zupa gulaszowa. Sycąca i przepyszna

  • Potrawka z młodego chlebowca

    Potrawka z młodego chlebowca

  • Gulasz wieprzowy paprykowy. Prosty i smakowity obiad na rozgrzanie

    Gulasz wieprzowy paprykowy. Prosty i smakowity obiad na rozgrzanie

  • Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom

    Gulasz z serduszek drobiowych. Posmakuje nawet niejadkom

  • Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym

    Gulasz w sosie śmietanowo-pomidorowym

  • Gulasz wieprzowy z papryką

    Gulasz wieprzowy z papryką. Najlepiej smakuje na drugi dzień

  • Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem

    Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem

  • Justyna Żyła gotuje. Tradycyjne placki ziemniaczane

    Justyna Żyła gotuje. Tradycyjne placki ziemniaczane

  • Placek ziemniaczany z piekarnika. Polski klasyk w "odchudzonej" wersji

    Placek ziemniaczany z piekarnika. Polski klasyk w “odchudzonej” wersji

  • Placki ziemniaczane z kiszonką

    Placki ziemniaczane z kiszonką

  • Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem

    Placki ziemniaczane z koperkiem i łososiem

  • Rosti, czyli placki z ziemniaków

    Rosti, czyli placki z ziemniaków

  • Makaronowe muszle z pieczarkami

    Makaronowe muszle z pieczarkami

  • Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią

    Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią

  • Faworki według przepisu z 1895 roku

    Faworki według przepisu z 1895 roku

  • Onion rings. Przekąska idealna

    Onion rings. Przekąska idealna

  • Paella z kurczakiem

    Paella z kurczakiem

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

    Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

  • Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

    Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

  • Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

    Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

  • Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

    Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

  • Pulpety z czerstwego pieczywa

    Pulpety z czerstwego pieczywa

  • Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

    Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

  • Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

    Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

  • Jajka z majonezem

    Jajka z majonezem

  • Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

    Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

  • Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki

    Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki

  • Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego

    Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Sałatka ziemniaczana. Znakomity dodatek do obiadu

    Sałatka ziemniaczana. Znakomity dodatek do obiadu

  • Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Chrupiące i kruche

    Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Chrupiące i kruche

  • Pyzy ziemniaczane. Pyszny i tani sposób na obiad

    Pyzy ziemniaczane. Pyszny i tani sposób na obiad

  • Cepeliny czyli kartacze z mięsem

    Babcine cepeliny

  • Łopatka w sosie normandzkim. Smak Francji

    Łopatka w sosie normandzkim. Smak Francji

  • Domowa pizza z szarpaną wieprzowiną. Smakuje nieziemsko

    Domowa pizza z szarpaną wieprzowiną. Smakuje nieziemsko

  • Tuszonka w słoiku

    Tuszonka w słoiku

  • Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania

  • Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

    Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

Zobacz więcej: Jajka

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

    Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

    Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

  • Lukier rumowy – ucierany

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŻaden z powyższych!
Następny artykuł5-10-15 i wszystko jasne. Zwycięskie osiedle z blisko 79-procentową frekwencją