A A+ A++

Nie musisz inwestować w specjalny piec do wypiekania ciasta. Proste urządzenie, które pozwoli ci cieszyć się smakiem świeżego chleba każdego dnia kosztuje o wiele mniej, niż możesz się spodziewać. To doskonałe urządzenie, które z pewnością doceni każdy amator wypieków. Dzięki niemu co rano obudzi cię zapach świeżo upieczonego bochenka.

Chleb piecze się sam

Prostota działania to najważniejsza zaleta nowoczesnych urządzeń. Wypiekacz działa właściwie sam – specjalne mieszadła zagniatają ciasto, wbudowany timer mierzy czas do wyrośnięcia, a grzałki upieką chleb zgodnie z ustalonymi wcześniej parametrami. Do wyboru masz wiele rodzajów pieczywa, i trybów pieczenia, nie musisz martwić się, że coś przypalisz.

Wypiekacz to doskonała opcja dla ludzi, którzy chcą dokładnie wiedzieć, co jedzą. Samodzielnie dobierasz składniki, które mają znaleźć się w wypiekach, możesz je dowolnie łączyć, testować różne proporcje i przepisy zaczerpnięte z internetu lub starych książek kucharskich. Wszystko po to, by wybrać odpowiedni smak.

Postaw na moc

Przed zakupem zwróć przede wszystkim uwagę na to, z jaką mocą pracuje urządzenie – to od mocy zależy, jak długo będzie działać i jak szybko przygotuje ciasto do upieczenia. Przyjmuje się, że najlepsze urządzenia mają moc powyżej 800 W. Taki sprzęt poradzi sobie zarówno z mocno zbitym, jak i lekkim pieczywem.

Drugim ważnym parametrem jest sama wielkość misy, w której wypiekany jest chleb. Najmniejsze modele pozwalają przygotować bochenek o masie średnio 1 kg, podczas gdy większe z powodzeniem dostarczą wypieków dla całej sporej wielkości rodziny. Sama misa pokryta jest powłoką nieprzywierającą, która ułatwia wyciągnięcie gotowego bochenka i jednocześnie zapobiega przypalaniu. By wyciągnąć chleb, wystarczy wcisnąć przycisk, wyciągnąć misę, a następnie delikatnie uderzać nią o blat kuchenny.

Świeży, ciepły chleb

Wypiekacze służą nie tylko do pieczenia chleba, można w nich przygotować też ciasta, bułki czy inne wypieki. Niektóre modele mają również wbudowaną funkcję utrzymywania ciepła. Dzięki temu jeśli po przygotowaniu bochenka musisz nagle wyjść z domu lub chcesz poczekać na innych członków rodziny, masz pewność, że w godzinę od przygotowania bochenek wciąż będzie ciepły.

Mając do dyspozycji odpowiednie przepisy i dobrej jakości sprzęt, możesz mieć pewność, że upieczony bochenek będzie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Dzięki zaprogramowanym trybom pracy nie musisz osobiście doglądać procesu pieczenia, urządzenie wyłączy się automatycznie w chwili, gdy bochenek będzie gotowy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWojciechowska po miesiącach pandemii ruszyła w podróż. Nie zapomniała jednak o wyborach
Następny artykułAuto potrąciło 7-latka jadącego na hulajnodze